Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2015

190 vluchtelingen in Leeuwenhorst

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK / NOORDWIJKERHOUT – Ook deze twee gemeenten dragen hun steentje bij waar het gaat om de tijdelijke crisisopvang van vluchtelingen. 190 Syriërs, Irakezen en Afghanen verblijven van vrijdag 18 december tot en met dinsdagmiddag 22 december in het congrescentrum NH Leeuwenhorst. Dit wordt gedaan op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De colleges van burgemeester en wethouders laten weten: 'We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om gehoor te geven aan het verzoek van het COA en werken samen om de opvang in goede banen te leiden.' Als de mensen niet in NH Leeuwenhorst ondergebracht zouden worden, was het alternatief dat ze de komende dagen op straat hadden moeten doorbrengen. Gekozen is voor deze locatie, omdat daar 'op een efficiënte manier vluchtelingen kunnen worden opgevangen.' Zo zijn faciliteiten als bedden daar al aanwezig. De vluchtelingen komen in een apart deel van het gebouw, met een eigen ingang.


Volgens een woordvoerder krijgen de mensen 'een kamer die sober is ingericht. Zij kunnen gebruikmaken van een ontspanningsruimte en een eetzaal, waar zij eenvoudige maaltijden krijgen geserveerd. De gemeenten zien deze opvanglocatie als de beste oplossing voor de opvang van vluchtelingen, doordat zij hen een plek kunnen bieden waar zij rust kunnen vinden.' De opvang is niet toegankelijk voor pers en publiek. Voor de beveiliging van het complex werken de gemeenten nauw samen met de politie en beveiligingsdiensten.