Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2015

Massale kap bomen voor landgoedachtige woningen

JOEP DERKSEN

LISSE – Een groot deel van de 55 bomen aan de Laan van Rijckevorsel 14a mag van het college van burgemeester en wethouders worden gekapt. Dit terrein was ooit (ruim veertig jaar geleden0 de toegang tot het oude Fioretti College. In de loop der decennia zijn daar allerlei fraaie bomen en struiken gegroeid. Meerdere mensen hebben de gemeente al benaderd met de vraag of ze dit stu grond kunnen kopen om het te gebruiken als bouwgrond.


En het college stemt hier dus mee in. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) bevestigde dinsdag 15 december dat op dit terrein van 835 m2 maar liefst 55 bomen staan. 'Het merendeel zijn zaailingen en struikvormers', zo wilde hij het belang van de zuurstofscheppende bomen verminderen. Van het college mogen er op dat terrein 'landgoedachtige woningen' komen. Van de bomen blijven er nog maar elf exemplaren over; de rest wordt gekapt. Wel is de gemeente verplicht om voor 21 bomen nieuwe exemplaren te planten op een andere locatie. Dat komt, omdat 21 te kappen bomen zo groot zijn, dat de stam een omvang heeft van minimaal 30 centimeter. Maar ook de resterende elf bomen zijn hun leven niet zeker. Ruigrok: 'De overige elf bomen moeten daar minimaal tien jaar blijven staan.'