Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2015

Opvang vluchtelingen voorspoedig verlopen

JOEP DERKSEN

NOORDWIJKERHOUT – De opvang van de vluchtelingen in congrescentrum Leeuwenhorst verliep de afgelopen dagen heel voorspoedig. Alle mensen zijn dinsdagmiddag 22 december weer vertrokken. Een deel is verplaatst naar Elst; de verblijfslocatie van de overige mensen was bij het ter perse gaan van de krant nog niet bekend.

Van vrijdag tot en met dinsdag hebben tientallen vrijwilligers zich ingezet voor de vluchtelingen. Hieronder waren ook mensen die zelf ooit vluchteling waren, maar inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze laatsten hebben ook tolkdiensten verricht. De 176 mensen verveelden zich niet, want er waren allerlei bezigheden. Zo organiseerde Scouting Bosgeest sportactiviteiten in de gymzaal van het Teylingen College. 'De kinderen konden even weer kind zijn', zo genoot een scoutinglid.

Ook de dames van 'Couchcouch en appelmoes' hebben veel vrijwilligerswerk gedaan. Omdat ze de taal van de meeste vluchtelingen spreken, hebben ze heel heftige verhalen gehoord, die herkenbaar en erg aangrijpend waren. Een kapster knipte acht mensen, waarna een aantal mannen haar taken over namen. 'Er is een grote zelfredzaamheid onder de vluchtelingen', constateert de woordvoerder van de gemeente Noordwijkerhout. Een groep trainees van de ING heeft geld ingezameld: hierdoor konden de kinderen naar Kids Zoo in Noordwijkerhout. Ook hebben de kinderen schoenen en speelgoed gekregen die via de gemeente zijn ingezameld en gekocht.


Onder de vluchtelingen zijn 61 kinderen, waarvan de meesten in de leeftijd tussen 3 en 18 jaar. Een gemeentelijk woordvoerder laat weten, dat de burgemeester de vluchtelingen heeft bezocht en dat de sfeer goed is. Dat komt ook, omdat de mensen kunnen slapen in sobere hotelkamers. 'De mensen hebben eindelijk een keer een echt bed gezien en voor kleine kinderen werd een bed bijgezet', zo straalt de woordvoerder.