Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 februari 2016

Column

Krijsen

Het komt niet vaak voor dat je als politiek journalist collegestukken moet doorlezen en af en toe moet stoppen met werken om de lachtranen uit je ogen te wrijven. Zo blijkt een deel van het ambtelijke apparaat al heel lang bezig te zijn met een uitermate ernstig probleem: geluidoverlast van twee halsbandparkieten.

Laat ik eerst even voorop stellen, dat de kwestie zelf eigenlijk diep triest is. Er is een inwoonster die erg veel plezier ontleend aan het gezelschap van haar twee halsbandparkieten. Zij heeft toestemming gekregen om deze diertjes bij haar woning te krijgen. Maar omdat die halsbandparkieten in de buitenlucht verblijven, worden veel in de buurt wonende gezinnen hoorndol van het lawaai van deze vogeltjes van een paar centimeter. De gemeente is gevraagd om in te grijpen.

Jaren geleden had mijn zus ook een halsbandparkiet, Youyou genaamd. Youyou floot niet, zong niet; hij krijste. Mijn zus hield veel van het beestje, maar kon Youyou niet meenemen op toen ze voor haar studie op kamers ging wonen. Mijn moeder moest maar voor het beestje zorgen. Zolang Youyou alleen in de vogelkooi op de kamer was, bleek er niets aan de hand, maar zodra iemand in de buurt kwam, begon het beestje keihard te schreeuwen. Mijn moeder beklaagde zich hier over tegen haar moeder, die het maar onzin vond. 'Hoeveel lawaai kon zo'n lief klein halsbandparkietje nou helemaal maken?' Het beestje mocht wel bij haar komen te staan. Na twee dagen belde oma op: 'Wanneer komt iemand Youyou weer ophalen?'

Maar goed, terug naar de actualiteit. De omwonenden van de twee geruchtmakende halsbandparkieten hebben zowel Woondiensten Aarwoude als de gemeente gevraagd wat aan de geluidsoverlast te doen. Maar ze vangen overal bot. De betreffende vrouw heeft toestemming gekregen om de vogeltjes te houden en de gemeente heeft geen gerechtelijke middelen om hier wat aan te doen.

Het trieste van deze hele kwestie is, dat door de halsbandparkietengeluidsoverlast er nu bijna dagelijks ruzies zijn in de buurt. Het gevaar bestaat, dat inwoners het recht in eigen hand nemen en daar is niemand bij gebaat, waarde columnlezer. Om problemen en escalaties te voorkomen, moeten de gemeente en Woondiensten Aarwoude de handen ineen slaan om – samen met de eigenares van de halsbandparkieten en de omwonenden tot een oplossing te komen.


Joep Derksen