Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Opvolging Van Schooten is politiek mijnenveld

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De besluitvorming over de vraag wie de opvolger moet worden van de afgetreden wethouder Harry van Schooten (SVKB) blijkt een politiek gevoelig mijnenveld te zijn. Zowel SVKB als D66 strijden om de opengevallen plek binnen te halen. Voor fractievoorzitter SVKB zou het onverteerbaar zijn, dat de wethouderspositie wordt ingenomen door D66. Maar die partij verwijst naar het recht om een wethouderskandidaat voor te stellen. Zo is het namelijk afgesproken direct na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in een 'raadsbreed akkoord'.


Ook wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) houdt zich over dit onderwerp muisstil. De anders zo openhartige Schoonderwoerd wil geen reactie geven op de vraag wat hij belangrijker vindt: de beste persoon op de beste wethoudersplek of van welke partij die nieuwe wethouder afkomstig is. Wel stelt hij: 'Ik heb als formateur van de huidige coalitie en als geestelijk vader een verkennende ronde gedaan. De fractievoorzitters moeten daar nu een ei over leggen. Het is niet verstandig om als wethouder te zeggen wie straks mijn collega moet worden.' De nieuwe wethouder krijgt overigens geen volwaardig wethouderssalaris. Hij wordt betaald voor 0,6 fte en krijgt dus 60% van een 'normaal' wethouderssalaris, dat past bij een gemeente als Kaag en Braassem.