Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Betere misdaadcijfers

LISSE – De misdaadcijfers zijn de afgelopen jaren over het algemeen gedaald. Dat maakte teamchef Politie, John Oppelaar, woensdag 10 februari bekend tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën. In een presentatie informeerde hij de commissieleden over de aanpak van overlast en criminaliteit.

In totaal is het aantal misdrijven, in vergelijking met het jaar 2012, gedaald van 1.112 naar 914. Het aantal opgepakte verdachten is gestegen van 187 naar 286. Een van de grootste dalingen betreft 'Diefstal zonder geweld'. Vier jaar geleden werden er nog 602 keer eigendommen gestolen en vorig jaar was dit cijfer gedaald naar 'slechts' 492. Ook het aantal woninginbraken daalde van 50 naar 35, al waren er wel meer pogingen tot inbraak. Oppelaar adviseerde de inwoners om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk en licht te laten branden op tijden dat er niemand in huis is. De minste woninginbraken gebeuren in de Poelpolder, maar in die wijk is er relatief juist meer sprake van auto-inbraken.


Een groeiend probleem is wel de zakkenrollerij: dat is gestegen van 25 gevallen naar 44. Deze laaghartige vorm van diefstal gebeurt niet alleen in het winkelcentrum, maar ook op de Keukenhof. Oppelaar: 'Mensen van buitenaf hebben aandacht voor de bloemen, maar niet op de spullen die ze bij zich hebben. Mensen van buiten Nederland hebben vaak dure camera's bij zich, die dan verdwijnen.' Ook waren er vorig jaar minder voorvallen van zedenmisdrijven, mishandelingen, vernielingen en huiselijk geweld.