Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2016

Afkeuring jaarrekening dreigt

JOEP DERKSEN

LISSE – Waar het gaat om de decentralisaties van het sociaal domein hebben de gemeenten in deze regio contracten afgesloten met maar liefst 180 zorgverleners. Maar alleen de vier grootste zorgverleners hebben inmiddels ook geld betaald gekregen voor hun diensten. De kleinere bedrijfjes wachten nog steeds op hun geld omdat hun declaraties niet aan de 'specificaties' voldoen. Dit levert de gemeente mogelijk ook problemen op, zo lieten accountants Erik Moens en Stefan Turenhout van Baker, Tilly en Berk weten.

Als er namelijk teveel onduidelijk is over de nog uit te betalen bedragen, dan kan de gemeentelijke accountant de jaarrekening van 2015 niet goedkeuren. En het gaat nogal om wat geld, want de betreffende gemeenten hebben een slordige 100 miljoen euro uit te delen. Tot nog toe is nog maar 37 miljoen euro naar de (vier) zorgaanbieders gegaan. En dat betekent dat er nog onduidelijkheid is over ruim 60 miljoen euro.


Over de mogelijke gevolgen laten de accountants geen misverstand bestaan: 'Veel gemeenten zullen de goedkeurende verklaring niet krijgen. Er is maar een tolerantiegrens van 1% tot 3% (over onduidelijkheid van de financiën, JD). 'Hier is 40% van het budget voorzien van een accountantsverklaring. Dat is landelijk gezien niet zo slecht. Tijd is in uw voordeel. Op dit moment zouden wij geen goedkeurende verklaring kunnen geven, omdat 60% nog niet toegekend is. Op 15 juli moet de accountantsverklaring binnen zijn.' De raad behandelt de jaarrekening eind juni; dan moet er ook duidelijkheid zijn over de overige 60 miljoen euro. Mocht dat dan niet het geval zijn, dan hoopt fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) op coulance van de accountants. Hij vroeg: 'Hopelijk geeft de accountant dan alleen 'geen goedkeurende verklaring' over dit onderdeel en niet over de rest van de jaarrekening.'