Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 maart 2016

Meer restafval in één zak

JOEP DERKSEN

LISSE – Voortaan mogen de inwoners plastic afval, blik en drinkpakken in één afvalzak doen. De tijden liggen achter ons, dat het plastic helemaal gescheiden moet worden. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) en de algemeen directeur van Meerlanden, Angeline Kierkels, gooiden dinsdag 1 maart symbolisch de eerste 'pdk-zakken' (plastic, blik en drinkpakken) in een vuilniscontainer.

Met de nieuwe maatregel zouden de inwoners veel minder restafval moeten hebben. Want er mag nogal wat in die plastic zakken gegooid worden, naast het plastic afval. Kartonnen pakken voor melk, vla, yoghurt en vruchtensappen bijvoorbeeld. Maar ook flacons voor shampoo, zeep en wasmiddelen, bekers voor yoghurt, vla en ijs en kuipjes voor boter, saus en smeerkaas. Verrassend genoeg zijn ook drankblikjes (bier, frisdrank), metalen deksels, plantenpotjes en conservenblikken toegestaan.

Kierkels geniet: 'Dit is een uniek moment. We zijn in 2009 begonnen met het gescheiden inzamelen van plastic. Nu dit ook kan met blik en drankpakken, gaat dit de helft van het afvalvolume schelen. Al deze producten kunnen worden hergebruikt. Lisse is één van de eerste gemeenten waar Meerlanden actief is, die deze stap onderneemt. Ik vind het bewonderenswaardig dat die stap wordt gezet.'


Later dit jaar stapt de gemeente over op een nieuw afvalinzamelingsysteem. Maar deze nieuwe ontwikkeling sluit hier goed bij aan, zo legt Nieuwenhuis uit. 'Er gaat nu al in die zak wat er straks in de (vernieuwde, JD) plastic container gaat. Over een half jaar worden die zakken ingeruild voor een container.' Alle inwoners krijgen een folder in de bus met meer informatie over de pbd-zakken. Over de reden waarom dit nu wordt ingevoerd stelt Kierkels: 'We willen naar een restafvalloze samenleving. Dit is de eerste stap. Het is mogelijk om naar 40 kg restafval per inwoner per jaar te gaan.' Op dit moment wordt nog maar 58% van het afval gescheiden. De doelstelling is, om dit percentage in 2020 op 75% te hebben; dat is 100 kilogram aan restafval per inwoner per jaar. Met andere woorden; de inwoners van Lisse hebben nog een hoop werk te verrichten om beter te scheiden. De pbd-zakken worden eens per twee weken opgehaald.