Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 maart 2016

Nieuwenhuis grijpt naast belangrijke positie

JOEP DERKSEN

LISSE – Even leek het er op, dat wethouder Evert Jan Nieuwenhuis als eerste SGP/ChristenUnie bestuurder plaats mocht nemen in het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland. Hij vroeg en kreeg steun van bestuurders bij andere gemeenten en de zaak leek rond. Maar uiteindelijk ging deze functie toch naar D66-wethouder Arno van Kempen uit Teylingen.

Over deze gang van zaken werden vragen gesteld in zowel Noordwijk als Hillegom. 'Is de kleur van een politieke partij belangrijker dan de kandidaat?', zo wilde een Noordwijks raadslid weten. De voorzitter van het Dagelijks Bestuur, Henri Lenferink, zou ingegrepen hebben bij de kandidatuur van Nieuwenhuis.

Deze laat hier over weten: 'Bij de vertegenwoordiging in het Dagelijks Bestuur (DB) van Holland Rijnland is de partijpolitieke achtergrond één van de aandachtspunten bij de portefeuilleverdeling.' De afgelopen twee jaar zat er geen D66-bestuurder in het DB. Nieuwenhuis: 'Nu er een vacature ontstond, was het dan ook logisch eerst naar een kandidaat van deze partij te zoeken. Collega van Kempen was bereid zitting te nemen, maar ging uit van de gedachte dat hij in Teylingen geen portefeuillehouder ‘Verkeer & Vervoer’ was en daarmee niet een voor de hand liggende kandidaat zou zijn.'


Dus hield Van Kempen de boot af. Er was ook geen andere D66-bestuurder in de Bollenstreekgemeenten die zich kandidaat wilde stellen. Hierop polste Nieuwenhuis bij zijn collega's of ze zijn kandidatuur wilden steunen. Die steun kreeg hij en de zaak leek rond. Toch kwam er een kink in de kabel: 'Lenferink heeft echter aangegeven dat het juist wenselijk is dat een DB-lid niet dezelfde portefeuille heeft als in de eigen gemeente. Dat wierp ander licht op de zaak, want het belangrijkste argument voor collega Van Kempen om zich niet te kandideren, bleek niet houdbaar.' Na een onderhoud met Van Kempen besloot Nieuwenhuis zich 'geheel vrijwillig' terug te trekken en stelde Van Kempen zich alsnog kandidaat. Nieuwenhuis: 'Ik vind Van Kempen een prima kandidaat en hij heeft mijn hartelijke steun.'