Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2016

Nieuw vergadersysteem

NOORDWIJK – De gemeenteraadsleden zijn de huidige manier van vergaderen spuugzat. Dit zogeheten BOB-model werd nog maar ruim een jaar geleden ingevoerd. Maar door de intense manier waarop er nu vergaderd moet worden, komen de politici onder zware (tijds)druk te staan. Het heeft al geleid tot het opstappen van raadslid Van Egmond (CDA). Zij kon het politieke werk niet meer combineren met haar werk en haar gezin. De raad besloot op donderdag 17 maart, dat de nieuwe werkwijze vanaf 1 april van start gaat. Vanaf die datum mogen de raadsleden ook niet meer tot na 23:30 uur vergaderen, volgens de Gemeentewet.


De politieke bijeenkomsten vinden voortaan op de dinsdagavonden en donderdagavonden in dezelfde week plaats. Daarna zijn er twee tot drie weken geen officiële raads- en commissievergaderingen. Ook wordt er geen maximale tijd meer gegeven aan het behandelen van een onderwerp. Het is aan de voorzitter van de bijeenkomsten om er voor te zorgen dat het praten door de politici niet volledig uit de klauwen loopt. Op de dinsdagavonden (vanaf 20:00 uur) praten de politici 'beeldvormend' en 'voorbereidend'. De besluiten worden genomen in de raadsvergaderingen op de donderdagavonden. Het inspreekrecht voor inwoners blijft bestaan, met een maximum tijd van vijf minuten per inspreker.