Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 mei 2016

Miljoenenmeevaller is schuld van rijksoverheid

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – In september zag het er op financieel gebied nog sombertjes uit voor de gemeente. Aan het eind van het jaar zou er een marginaal overschotje zijn van slechts 41.000 euro. Maar slechts enkele maanden verder blijkt de gemeente maar liefst 4,1 miljoen euro over te houden. Wethouder Henk Hoek lichtte donderdag 28 april toe, hoe het kan dat in zo'n korte tijd het financiële leven van de gemeente er opeens een stuk vrolijker uit ziet.

Het onverwachte miljoenenoverschot heeft vooral te maken met zogeheten 'incidentele meevallers'. Zoals een hoger dan verwachte uitkering van de rijksoverheid op het sociaal domein (1,8 miljoen euro). Maar ook zijn grondexploitaties als Hussonshoek en Beukenlaan positief uitgevallen. En aan de andere kant geeft de gemeente ook weer minder geld uit door het niet door laten gaan van bepaalde plannen, zoals een tweede brede school.


De 4,1 miljoen euro gaan in de algemene reserves. Hoek: 'De raad kan vervolgens bepalen wat er gedaan wordt met het geld in de algemene reserve.' Vindt de wethouder het niet vreemd, dat er zo'n miljoenenverschil zit tussen de voorspelling tijdens de achtmaandsrapportages en het uiteindelijke resultaat? Immers, nu valt het uit in het voordeel van de gemeente, maar een volgende keer kan het de gemeente zomaar een miljoenentegenvaller opleveren. Maar Hoek stelt, dat hij hier weinig aan kan doen. Het is vooral ook de schuld van vadertje staat: 'Het is het onbetrouwbare van de rijksoverheid dat we niet weten welke middelen we uitgereikt krijgen. Er is sprake van een dobbereffect. De dobber gaat naar onderen en naar boven.'