Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Geen extra sociale woningbouw in Oude Wetering

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad heeft meerdere locaties in de gemeente aangewezen als 'kansrijke nader te onderzoeken locatie voor permanente sociale woningbouw'. Een voorstel van de VVD om ook te onderzoeken of tijdelijke sociale woningbouw geplaatst kan worden op het Connexxionterrein haalde het net niet. Gemeenteraadslid Ger van Emmerik stemde maandag 30 mei als enige SVKB-er tegen en daardoor werd het voorstel met 8 stemmen voor en 9 tegen verworpen.

Wel stemden de raadsleden in om de volgende locaties te onderzoeken of ze geschikt zijn voor sociale woningbouw – waar ook statushouders ondergebracht worden.

  • Kerkweg in Roelofarendsveen
  • Beukenlaan in Leimuiden
  • Connexxion-terrein in Leimuiden (maximaal 3 lagen hoog en zoveel mogelijk afstand van het hek om privacy in het zwembad en kleedhokjes te waarborgen)
  • Regenboogweg in Nieuwe Wetering (zonder het deel van De Bult en zonder het deel in de dijk)
  • Van Egmond in Woubrugge
  • Hoogmadese Wetering II in Hoogmade
  • Buitenweg in Rijpwetering

De locatie die voor de politiek afvalt, is de Saskia van Uylenburglaan (Oude Wetering).


Fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) berekende de raadsleden voor, dat het bouwen van permanente woningen op het Connexxion-terrein er voor zorgt, dat de gemeente bijna 2,4 miljoen euro moet afboeken. Terwijl bij tijdelijke woningbouw (voor tien jaar) de grond in bezit blijft van de gemeente en er ook ieder jaar 1,7 miljoen euro aan inkomsten binnenkomen (tegenover 1,1 miljoen euro aan uitgaven). Hij kon D66 en SVKB overtuigen van de noodzaak voor het onderzoeken van de mogelijkheid voor tijdelijke woningbouw. Maar niet heel SVKB: raadslid Ger van Emmerik stemde toch tegen, ondanks dat de gemeente dit miljoenen euro's gaat kosten. Over zijn motivering liet hij weten: 'De voornaamste reden waarom ik tegen stemde, is dat ik geen clustering wil van statushouders. Zo hebben we het ook afgesproken.'