Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 mei 2016

Seniorenraad niet afgeschreven


JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – De Seniorenraad Oegstgeest heeft een periode van grote veranderingen meegemaakt. Tot 1 januari van dit jaar was het nog een officieel adviesorgaan voor het college van burgemeester en wethouders. Maar dat is voorbij. Nu profileert de Seniorenraad zich als een zelfstandige organisatie. En het zou zomaar kunnen zijn, dat de Seniorenraad Oegstgeest zich de komende jaren ontwikkelt als actiegroep.

Voorzitter Mieke van Riel en secretaris Onno Groen zijn twee van de vijf actieve bestuursleden en ze zijn al jaren bij de Seniorenraad betrokken. 'We hebben niet voor niets geknokt om als Seniorenraad overeind te blijven. Wij senioren draaien wel een beetje mee in de samenleving, maar zitten niet meer in de dagelijkse gang. Er moet een club blijven, die zich specifiek inzet voor de belangen van de senioren. En uitleggen richting de senioren wat het beleid van de gemeente voor hen betekent', zo laat Van Riel gepassioneerd weten.

Helemaal aan de kant geschoven is de Seniorenraad niet, stelt Groen: 'We blijven adviseren aan het college en ook binnen de regio Holland Rijnland willen we actief zijn.' Dit college kiest er voor om haar besluiten mede te laten bepalen door de inbreng van alle inwoners en niet meer van adviesorganen. Is de Seniorenraad daarmee niet naar het tweede plan geschoven? Van Riel: 'Dat zien we over twee jaar wel. We hebben ons best gedaan om er bij te blijven. Voorlopig worden we overal voor uitgenodigd en krijgen we ambtelijke steun. We zijn nu bezig om onze kracht te vergroten door de senioren er op een of andere manier bij te betrekken.' Groen vult aan: 'We zijn geen officiële adviesraad van burgemeester en wethouders meeer. Het karakter is veranderd naar een een organisatie die zelfstandig advies uitbrengt en initiatief onderneemt.'

De bestuurders laten weten, dat ze nauwe contacten hebben met de ANBO, PCOB, Radius en het Ouderenberaad Noordelijk en Zuidelijk Holland. Van opgeven willen ze niet weten. 'Er wordt zoveel over ons gepraat. We kunnen best zelf praten. Ze hebben geprobeerd ons op een zijpad te zetten, maar dat is niet gelukt. We zijn er nog!' Zo komt er binnenkort een nieuwsbrief uit, met de titel 'Bij de tijd' en worden twee keer per jaar bijeenkomsten georganiseerd.

Maar wordt het niet tijd om zich als Seniorenraad veel actiever op te stellen, actie te gaan voeren op het moment dat het nodig is? Groen: 'We waren vroeger een adviescommissie en sinds januari zijn we een burgerlijk initiatief. Het is nu mei. We moeten ons spoor vinden en daar wordt hard aan gewerkt. We hebben daar tijd voor nodig.' Van Riel ziet zich als voorzitter ook niet meteen bovenop de barricades staan, zo laat ze weten. 'Dat is niet mijn stijl. Maar wel kan ik mensen mobiliseren om mee te denken over het feit, dat ze niet over zich heen moeten laten lopen.'

Van krampachtig vasthouden aan het voorzitterschap is bij Van Riel, die nu acht jaar voorzitter is, geen sprake. Ze roept mensen op om zich bij de Seniorenraad aan te sluiten en hopelijk ook een bestuursfunctie op te nemen. En voor een nieuwe voorzitter zijn er mooie uitdagingen: 'Doordat we de nieuwe koers aan het uitleggen zijn, verleggen we onze grenzen. Zo gauw er mensen bij komen die meer kaas gegeten hebben van de zaken, maak ik plaats. Juist om ruimte te geven voor nieuwe ideeën en vernieuwingen.'


Nieuwe aanwas is dringend nodig, zo stellen de beide. 'Als we met z'n drieën overblijven, is het niet meer te behappen. Met ons vijven gaat het nog, maar we moeten letten op de taken die we naar ons toehalen. We moeten wel degelijk mensen er bij hebben, anders kunnen we onze idealen niet uitvoeren: zorgen dat de Oegstgeester senior gehoord wordt.' Wie een steentje bij kan dragen, kan een email sturen naar: mvriel@planet.nl. Een minimum leeftijd is er niet, zo lacht Van Riel: 'We zoeken mensen met een brede belangstelling. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor politiek en beleid dat voor ouderen gevoerd wordt. We kijken niet naar de leeftijd, want mensen die zich aanmelden zijn vast al boven de zestig.' Voor meer informatie: www.oegstgeest.nl/collegeadviesraden.