Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Verschillende meetgegevens van vliegtuigoverlastmeldpunten

JOEP DERKSEN

LISSE – Het aantal meldingen van vliegtuigoverlast is gestegen van 131 naar 2.640. Ook het aantal klagers steeg vorig jaar; van 13 naar 76. En daarmee was de grootste groei van het aantal melders en klachten in 2015 afkomstig uit Lisse, zo blijkt uit het rapport van het vliegtuigoverlastmeldpunt BAS. Wel waren er twee zogeheten 'veelmelders' die gezamenlijk ruim 2.000 klachten indienden.

Wel blijkt dat de twee verschillende meetsystemen ook totaal verschillende uitkomsten geven. Het onafhankelijke meetsysteem Sensornet in de Ina Boudier Bakkerstraat blijkt veel meer passerende vliegtuigen te registreren dan het door Schiphol ondersteunde NOMOS-meetpunt op de nabijgelegen Ringdijk. Het NOMOS-systeem meet namelijk niet de vliegtuigen die minder lawaai maken dan 60 tot 65 decibel, terwijl Sensornet ook passages registreren die lawaai maken van minder dan 50 decibel.


Iedere dag passeren tussen 102 en 163 vliegtuigen het dorp. En dat is veel meer dan in 2014. De reden hiervoor is, dat de Kaagbaan in dat jaar vaker ongebruikt was vanwege werkzaamheden. Maar vorig jaar werd de Kaagbaan veel vaker ingezet als start- en landingsbaan.