Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2016

Dubben over extra sociale woningen

NOORDWIJK – Als het aan Willem Van Duijn, directeur van de Noordwijkse Woningstichting (NWS) ligt, komen er 1.000 extra sociale huurwoningen bij in de periode tot 2030. Dit liet hij dinsdag 14 juni weten tijdens de behandeling van de Noordwijkse Woonagenda 2016 – 2020 in de raadscommissievergadering.

Hiervoor wil de NWS prestatieafspraken maken met de gemeente Noordwijk en de Stichting Huurdersbelangen Noordwijk. Op dit moment is het aantal sociale woningen in deze gemeente slechts 19% en dat is veel te weinig, aldus Van Duijn. 'We maken ons zorgen: in 2030 is er een tekort aan betaalbare sociale huurwoningen van 1.000 huizen. De NWS is bereid die 1000 woningen te bouwen in afstemming en nauw overleg met de gemeente.' Het gaat dan om 70 extra sociale woningen die er jaarlijks bij komen.

Wethouder Gerben van Duin liet weten, dat die 1.000 sociale woningen haalbaar zouden moeten zijn. Er zijn namelijk plannen om 3.000 woningen bij te bouwen. 'Als je de norm van 30% sociaal hanteert, kom je op 900 woningen uit.' Maar raadslid Duijndam (VVD) vond dit helemaal niet zo aanlokkelijk. Hij wees er op, dat een groot deel van die nieuwe sociale woningen ingenomen kunnen worden door mensen van buiten Noordwijk. Het is een visie die wordt gedeeld door wethouder Dennis Salman (LSNZ): 'Het moet niet zo zijn, dat wij hier huurwoningen gaan bouwen, waar vooral de regio van profiteert. Dat zou een beweging in gang kunnen zetten van de inwoners die van de ene naar de andere regio trekken.'

Maar als het aan raadslid Zoetendaal (CDA) ligt, wordt er voor 41% aan sociale woningen bijgebouwd. Hoewel dat ook weer niet ten koste van alles is. Op een vraag van politicus Gutlich (D66) of het CDA dan ook bereid is om een locatie als Bronsgeest beschikbaar te stellen voor die extra sociale woningbouw, reageerde Zoetendaal ontkennend. De politici praten later verder over de mogelijkheid van extra sociale woningbouw.


Tekst: Joep Derksen