Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 juli 2016

Column

Stoelendans

De VVD gaat door de allermoeilijkste fase in haar bestaan. Vorig jaar rollebolden politici van deze partij al over straat. Een aantal mensen vonden, dat raadslid Ton van Velzen moest opstappen, maar hij peinsde er niet over. Van Velzen werd gesteund door zijn fractievoorzitter Paul van Emmerik. Die overigens niet anders kon, omdat Van Velzen anders als zelfstandig raadslid door ging.

Enkele weken geleden kondigde Van Emmerik aan, dat hij stopt met de politiek. Dat zou betekenen, dat zijn plek wordt ingenomen door Alwin Koek; één van de mensen die zo dolgraag wilde, dat Van Velzen het veld zou ruimen. Deze twee mannen kunnen elkaar niet luchten of zien en Van Velzen concludeerde, dat het beter zou zijn wanneer hij uit de lokale VVD stapt.

Maar hij blijft wél in de gemeenteraad en heeft een nieuwe politieke partij opgezet: Liberaal Kaag en Braassem. Ook burgerraadslid Jan Zandvliet gaat met Van Velzen mee. En dat betekent, dat Jan van der Geest moederziel alleen zit in de gemeenteraad. De VVD is weer gehalveerd en daar is geen gemeenteraadsverkiezing aan te pas gekomen. En als Van Velzen zijn kaarten slim speelt, zou het nog wel eens kunnen zijn dat zijn 'Liberaal Kaag en Braassem' groter wordt dan de VVD.

De politiek is in Kaag en Braassem in ieder geval niet saai. Sinds 1 januari van dit jaar heeft Samen voor Kaag en Braassem een wethouder (Harry van Schooten) verloren en heeft D66 een wethouder (Herman Haarman) gewonnen. De VVD-fractievoorzitter is weg en de VVD zelf is compleet gespleten. Wethouder Yvonne Peters (VVD) mag voorlopig nog blijven zitten, ondanks dat haar coalitiepartij nog maar uit één man bestaat. Er zijn gemeenteraadsverkiezingen geweest, waarbij minder mensen van positie wisselden, waarde columnlezer...


Joep Derksen