Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 augustus 2016

Column

Aanlijnen

Moeten honden worden aangelijnd in het buitengebied? Als het aan de LTO, afdeling Kaag en Braassem, ligt: zeker! Afgelopen week maakte inspreker Van Rijn namens die organisatie duidelijk, dat zijn organisatie graag ziet dat honden niet meer vrij los mogen lopen langs plekken, waar schapen lopen. Te beginnen op een stuk fietspad van twee kilometer langs een fietspad, in de buurt van een boer waar een schapenincident met een hond heeft plaatsgevonden.

De inspreker weet, hoe de bestuurlijke hazen lopen: op het moment dat je als gemeente op één locatie een aanlijngebod voor honden instelt, kan het ook op andere plekken ingevoerd worden. En de LTO blijkt al een wensenlijstje te hebben van die plekken, waar honden niet meer onaangelijnd mogen komen. Zoals op de dijken, waar binnenkort mensen over mogen wandelen, maar ook in de Veenderpolder, waar veel schapen wandelen.

Het gemeentebestuur ziet niets in een aanlijngebod. En gelijk hebben ze. Iedereen betreurt het, wanneer een schaap slachtoffer is geworden van een al te uitbundige hond. Maar vorige week zag ik in mijn tuin een kat van de buren die een musje in zijn bek had. Gaan we daarom dan ook alle katten aanlijnen, omdat ze vogels doden? Als groot vogelliefhebber mag dat van mij, maar ik denk dat hier nog geen politieke meerderheid voor is.


Burgemeester Marina van der Velde gaf terecht aan, dat we in een samenleving wonen en dat niet alles met ver- en geboden moet worden opgelost. Ze liet weten, dat het ook de verantwoordelijkheid is van de schapenhouders om hun schapen af te schermen tegen ongewenste bezoekers. De LTO-woordvoerder gaf vervolgens aan, dat het niet goed zou zijn voor het landschapsuitzicht om meterhoge hekken te plaatsen. Maar dat is natuurlijk een drogreden. Schapen kunnen ook afgeschermd worden door (schrik)draad. En met het initiatief van een schapenhouder om een bord te plaatsen, waarbij hondeneigenaren worden gewezen op de combinatiegevaren van honden en schapen, is ook niets mis. Problemen los je namelijk beter samen op, dan met allerlei regeltjes.