Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Bal afschaffen hondenbelasting ligt bij SVKB en D66

KAAG EN BRAASSEM > Eigenlijk willen alle politieke partijen de hondenbelasting wel afschaffen, maar de politici hebben er geen idee van hoe die gemiste inkomsten gedekt moeten worden. De gemiste inkomsten van zo'n 50.000 euro kunnen wel uit de algemene reserves gehaald worden, maar daar voelt niemand voor. Andere compensatie-ideeën stuiten op fel verzet van wethouder Henk Hoek (CDA) en lijken geen meerderheid te krijgen in de gemeenteraad, zo bleek maandag 42 oktober.

Tijdens de bespreking van de Programmabegroting 2017 – 2020 kwam dit onderwerp aan de orde. Meerdere raadsleden lieten weten, dat ze het jammer vonden dat Hoek zelf geen dekking had gevonden voor de gemiste inkomsten op het moment dat de hondenbelasting zou worden afgeschaft. Commissielid Marcel Doze (CDA) pleitte er daarom voor om de inkomsten van de hondenbelasting daadwerkelijk te gebruiken voor het tegengaan van hondenpoep. Bovendien zouden met dat geld 'hondvriendelijke' ruimtes kunnen worden ingericht.

Commissielid Fred Zoetendaal (SVKB) had de zware taak om nu zelf met een dekkingsidee te komen. Hij stelde voor om het geld te halen uit de 'toekomstige rente-inkomsten'. Maar niemand ging hierop luid applaudisserend in de banken staan. Zijn collega Gino Wesselman (D66) verzuchtte: ,,Er lijkt ruimte te zijn voor afschaffen van de hondenbelasting. Hoe kan het, dat het college die toch niet heeft gevonden?'' Commissielid Jan Zandvliet (LKB) stelde voor om de 'hondenbelasting onderdeel te maken van de OZB (onroerende zaakbelasting, JD)'. Dat komt in feite neer op het verhogen van die OZB.


Maar beide voorstellen werden neergesabeld door Hoek. Hij wees er op, dat de gemeente inkomsten mist als de hondenbelasting wordt afgeschaft. En pleitte er voor, dat de raad juist extra geld moet sparen voor het 'creëren van vet op de botten''. Ook het idee van LKB vond de wethouder niets. ,,Ik ben geen voorstander om de hondenbelasting onderdeel te maken van de OZB; dan geef je de OZB een andere inhoud.'' SVKB en D66 willen volgende week een voorstel indienen voor het afschaffen van de hondenbelasting. Maar of dat voorstel ook aangenomen wordt door een meerderheid van de gemeenteraad, hangt helemaal af van het dekkingsidee waar deze twee partijen mee moeten komen. Fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) maakte dat duidelijk, door te stellen: ,,Sommige partijen zouden best terug willen naar de tijd, dat we een pot 'onvoorzien' hadden, bijvoorbeeld voor (afschaffen van, JD) de hondenbelasting. We zullen niet tegen afschaffing zijn, maar zullen ook geen mede-indiener zijn van een amendement hierop.''