Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Column

Gif

Zou u geld betalen voor een hoop grond, vol met giftige stoffen, waarde columnlezer? Op deze vraag moeten de bewoners van Noordeinde 46 tot en met 46G antwoord geven. Vorige week werden de resultaten van een bodemonderzoek bekend. De grond blijkt daar volgens proefboringen vol te zitten met lood, zink, PAK's, maar ook asbest.

De boodschap die wethouder Henk Hoek, samen met een onderzoeker van de Omgevingsdienst West-Holland, over wilde brengen was, dat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Dit soort vervuiling komt overal in Nederland voor, waar sprake is van lintbebouwing. Het lood, zink en andere onverkwikkelijke materialen zouden ook diep genoeg in de grond zitten, om geen gevaar voor de volksgezondheid te veroorzaken.

Maar hier werd door een omwonende al direct doorheen geprikt. Het giftige spul ligt namelijk al op zo'n 50 centimeter diepte in de grond. ,,Dat is twee spades diep'', zo luidde de conclusie. En dat is een probleem wanneer iemand gaat graven in de grond; voor zijn plezier of om er bijvoorbeeld groenten of fruitbomen te planten. Hierdoor komt de grond met lood en al naar de oppervlakte. Het leidt tot gevaar voor spelende (klein)kinderen, die de wereld met hun mond willen onderzoeken. Hierdoor kunnen looddeeltjes in het lichaam komen. Onderzoek heeft aangetoond, dat deze looddeeltjes schadelijk zijn voor hersenen en kunnen leiden tot een lager IQ.

Maar van de Omgevingsdienst West-Holland hoeft de gemeente de grond niet af te graven en te vervangen voor schone grond. Volgens mij hoopt wethouder Henk Hoek, dat hij in één keer van dit probleem af kan komen. De omwonenden hadden eerder interesse getoond om dit gebiedje te kopen. Op het moment dat deze mensen eigenaar zijn van de grond, zijn ze vervolgens ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de (gevaarlijke) stoffen die in de bodem zitten. Dan heeft de gemeente én extra inkomsten door de grondverkoop én geen verantwoordelijkheid meer voor het gifafval.


Joep Derksen