LEIMUIDEN > Een vijftigjarige
carriere is ten einde. Op 25 september hield het echtpaar Frans en
Ineke Plasmeijer nog een groots afscheidsfeest voor familie, vrienden
en betrokkenen van Restaurant Plasmeijer. En vijf dagen later was het
definitief over en uit: Frans draaide toen voor de laatste keer de
sleutel in het slot. Na 23 jaar bestaat Restaurant Plasmeijer niet
meer. In een interview neemt Plasmeijer afscheid van zijn werkzame
leven en de mensen die zo veel voor hem betekent hebben.
Vorig jaar
besloot Plasmeijer al, dat 65 jaar een mooie leeftijd is om te
stoppen met de zaak. Zijn gedachten gaan terug naar toen hij 14 jaar
was: ,,Ik begon in de keuken en eindigde als restaurateur. Ik zat op
de LTS, maar besloot van school te gaan. Ik werkte al in een
dorpscafé en mocht daar meehelpen met bruiloften en partijen. Ik
begon te werken bij de Kaagsociëteit en heb daar alles geleerd van
de heer Nater. Hij leerde me wat horeca is en de passie voor de
producten. Ik kwam uit een groot gezin met acht kinderen. En ik kwam
terecht in een nieuwe wereld, waar eten en drinken voorop stond: van
haring tot kreeft. Ik kende dat thuis niet en ik moest alles proeven,
want als je kok wilt worden, moet je alles eten om het goede gevoel
er bij te krijgen.''
Op zijn 24ste
kwam hij bij zijn oudere broer Koos in het oude Dijkhuis werken als
chef-kok. Tijdens een prachtige periode van elf jaar met veel bekende
gasten en mooie gerechten, maakte Plasmeijer fijne dingen mee. Een
hiervan was een veertigste plaats van de top 100 van de beste
restaurants van Nederland. Maar toch begon het ondernemerschap te
kriebelen en hij heeft samen met zijn andere broer Kees Restaurant
Marktzicht in Hoofddorp overgenomen. Na zes succesvolle jaren is
Frans samen met zijn vrouw Ineke weer opnieuw begonnen, maar nu met
zijn eigen Restaurant Plasmeijer. Hij had een duidelijke filosofie
voor ogen: 'Ik wilde een bourgondisch restaurant met streekgerechten.
Ik wilde nooit een sterrenzaak zijn, want voor die beoordeling ben je
afhankelijk van anderen. En zo'n ster kun je ook weer kwijt raken.''
Door de jaren heen heeft Frans
Plasmeijer hoge pieken en diepe dalen gekend. Hij kwam er steeds weer
bovenop. Frans: ,,Mijn First Lady Ineke heeft zich ontwikkeld tot
geweldige gastvrouw in de zaak. Ik ben dankbaar met mijn vijftig jaar
werkzaamheden in de horeca. Het is keihard werken, maar ik heb altijd
plezier gehad en ben nooit zonder passie naar mijn werk gegaan. Ik
wil mijn medewerkers bedanken en in het bijzonder chef-kok Huib
Prins.''
,,Ik geniet nu extra van de tijd met
mijn vrouw. Mijn hele leven wordt in één keer aan elkaar geplakt,
dus mijn prioriteiten zijn heel anders, maar wel verfrissend
geworden.'' Nog één keer kijkt hij terug naar de plek waar het
restaurant 23 jaar furore maakte en laat weten: ,,De naam Plasmeijer
zal nog bij veel mensen in het geheugen blijven hangen, voor een
dinertje of feestje dat ze daar hebben mogen genieten. We gaan de
komende jaren lekker fietsen.''
Joep Derksen
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home