Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2016

Raad misleidt met valse cijfers over aantallen asielzoekers

LISSE > De VVD heeft grote moeite met de manier waarop het gemeentebestuur het besluitvormingsproces rondom het asielzoekerscentrum (AZC) er doorheen heeft gejaagd. Nadat de plannen voor een AZC bekend werden, moesten de gemeenteraadsleden binnen enkele weken een besluit nemen. En dat besluit werd genomen op basis van foute cijfers over toestroom van vluchtelingen. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) besprak deze kwestie woensdag 12 oktober tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.

De vraag of er wel of geen AZC moest komen, verdeelde het dorp in tweeën. Je was óf voorstander óf fel tegen de komst van zo'n opvanghuis voor honderden vluchtelingen. En de raadsleden werden ook fout geïnformeerd, op het moment dat ze een besluit moesten nemen. Actuele cijfers over de toestroom van vluchtelingen werden namelijk niet gegeven door het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (COA). Hoewel die al wel bekend waren. Commissielid Marianne Bergman (CDA) stelde: ,,Ik heb op de avond van de besluitvorming zelf met het COA gesproken en kreeg nul komma nul informatie, terwijl ik zelf al de cijfers had.''

Slootbeek riep het college van burgemeester en wethouders ter verantwoording. ,,De cijfers waren feitelijk onjuist. Sinds februari waren er geringere instromen van de vluchtelingen en in juni was bekend dat veel bedden leeg stonden. Andere bedden werden bezet door statushouders die door andere gemeenten al gehuisvest hadden moeten worden. Maar de provincie en COA zagen niet de noodzaak om een heroverweging te doen.'' Ondertussen liepen de kosten voor het hele besluitvormingsproces voor de gemeente wel op tot minimaal 77.000 euro.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten, dat het college alleen maar af ging op informatie van het CIA en de Veiligheidsregio. Natuurlijk waren de berichten in de kranten wel bij het college bekend, maar dat was volgens De Roon niet doorslaggevend. ,,De noodzaak voor het opvangen van de asielzoekers was door de staatssecretaris nog niet ingetrokken. We hebben de overtuiging dat we het op hoofdpunten niet anders zouden doen.'' De wethouder zal aan het COA vragen om het geld terug te betalen, maar weet nu al dat 'een complete vergoeding' niet gaat lukken.


Joep Derksen