Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Giftige stoffen in bodem Noordeinde


LEIMUIDEN > De bodem rond de woonarklocaties is bezaaid met gevaarlijke middelen als zink, nikkel, lood en PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH), in opdracht van de gemeente. Dit is gedaan, om duidelijkheid te geven over de staat van de bodem, nu de gemeente overweegt om dit gebied (Noordeinde 46 tot en met 46G) te verkopen aan de woonarkbewoners. Donderdag 20 oktober werden de resultaten in het gemeentehuis bekend gemaakt aan de omwonenden.

In het onderzoek staat onder meer: 'In het mengmonster van de ondergrond zijn sterke verhogingen aan zink en PAK aangetoond. De gehalten barium, koper en lood zijn matig verhoogd.' Ook zijn er stukken asbest gevonden en bij één boring is zelfs 'een sterke carboleumgeur' waargenomen. De onderzoeker van de ODWH deed zijn uiterste best om te verzekeren, dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Maar hij wilde ook niet garanderen, dat kinderen op die grond veilig kunnen spelen.

Volgens de 'bodemspecialist' komt dit soort vervuiling in de grond overal in Nederland voor. Dat komt vaak, doordat in het verleden puin, steenkool of asbest achtergelaten is. 'Nergens in Nederland is de bodem schoon', zo verzekerde de onderzoeker. De ODWH heeft drie normen, variërend van 'schone grond' tot 'vervuiling boven de interventiewaarde'. Als daar sprake van is, blijkt de hoeveelheid gevaarlijke stoffen te veel te zijn. 'Dan zou dat risico's met zich mee kunnen brengen in enig gebruik', aldus de onderzoeker.

Uit het onderzoek blijkt, dat in het gebied van Noordeinde 46 tot en met 46G inderdaad sprake is van 'vervuiling boven de interventiewaarde'. Maar toch wordt de gemeente niet geadviseerd om het gebied af te graven en te vervangen voor schone grond. Zolang de gemeente en (toekomstige) gebruikers geen andere (bouw)plannen hebben met de grond, kunnen de giftige materialen rustig in de grond blijven liggen. Veel van dat spul ligt, een halve meter onder de grond. ,,Maar dat is slechts twee spaden diep'', zo concludeerde een omwonende.

Hierdoor kan giftig materiaal als lood toch aan de oppervlakte komen en dat is gevaarlijk voor kinderen. De onderzoeker: ,,Als kleine kinderen handmondgedrag vertonen met grond waar lood in zit, zal dat gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen en het IQ.'Wel voegde hij er aan toe, dat 'alles veilig is, zolang je niets aan de grond doet. We kunnen niet garanderen dat het lood niet aan de oppervlakte ligt. Maar we gaan niet elke grondkorrel omkeren om te kijken of er lood aan hangt. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het gevaar oplevert voor spelende kinderen. Een auto remt en stuurt, maar het is geen garantie dat hij nooit een kind omver rijdt.''

Als de omwonenden toch de grond kopen van de gemeente en er een bijvoorbeeld een waterput willen plaatsen, dan zijn ze in de toekomst verplicht om de vuile grond door een gespecialiseerd bedrijf af te laten voeren. Wethouder Henk Hoek (CDA) concludeerde aan het einde van de bijeenkomst: ,,De bovengrond is volkomen veilig en schoon, zolang de grond niet wordt geroerd. Dieper in de onderlaag worden wel stoffen aangetroffen. Er zitten wel gebreken aan, maar die zijn dusdanig gering, dat het gebruik en veilig verblijf daarop niet in gevaar komt.''


Joep Derksen