Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Vrouwenwerk bij Het Raam

HILLEGOM > Op zondag 27 november om 15:00 uur wordt de expositie 'Vrouwenwerk' officieel geopend. In de weken daarna, tot 9 december, kunnen bezoekers van de gratis expositie kennis maken met kunstwerken die alleen door vrouwen gemaakt zijn.

En het zijn niet de minste kunstenaars. Anna van den Berg, bijvoorbeeld. Zij werkt het liefst naar levend model, waarbij ze zonder overbodige details de geportretteerde weergeeft. Zelf laat ze hierover weten: 'Het is het vastleggen van de unieke ontmoeting tussen schilder en model. Mensen, zowel kinderen als volwassenen blijven een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij.' Ook schildert Van den Berg mensen in een onverwacht moment: 'Mensen ''betrappen'' in hun dagelijkse doen en laten door middel van een snelle schets, is niet alleen een goede oefening en leuk om te doen, maar kan eventueel later uitgewerkt worden tot een portret.'

Tonny van Viegen rondde in 2011 de opleiding vrij schilderen af aan de Kunstacademie in Haarlem. Zij maakte furore met haar werk, dat als thema 'De vluchtelingen' had. Ook wil zij het belang van de relatie en het gezin in haar werk naar voren brengen. 'Ieder mens is uniek en verschillend van aard.' Dit blijkt wel uit haar '60 tinten grijs'. Van vliegen schildert figuratief, met een abstracte aanvulling. 'Het is magisch realisme; spannend, vreemd, soms onwerkelijk en toch herkenbaar. Het zet mensen aan tot kritisch en scherp kijken.' Ook geeft Van Viegen oude, gebruikte kringloopmaterialen een tweede leven in haar werken.

Voor kunstenares Jacqueline Louz is de natuur haar voornaamste inspiratiebron en dat komt duidelijk tot uiting in haar creaties van klei, hout en steen of combinaties hiervan. Zo zijn op de expositie fraaie bustes, portretten en torso's van vrouwen te zien. Op deze manier probeert ze emoties als blijheid, sereniteit, sensualiteit, verdriet en vechtlust in één kunstwerk te realiseren. Jacqueline vindt vooral bomen intrigerend. 'Als ik word gegrepen door de vorm van (meestal) half vergane ’boomresten”, neem ik die mee. Met het ontwerp van Moeder Natuur als leidraad krijgen ze een tweede leven waar anderen ook van kunnen genieten.' Ook stenen vindt ze prachtig en ze vindt het altijd weer een uitdaging om te beginnen aan een ruw brok steen. 'Ik zie het als een wonder als er uiteindelijk een mooi beeld uit is ontstaan.'


De expositie vindt plaats bij Het Raam (Prinses Irenelaan 16). Voor meer informatie: www.hetraamhillegom.cc