Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2016

Gemeente draait op voor kosten omgevingsdienst

KAAG EN BRAASSEM > De Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) gaat afscheid nemen van 8,4 fte (ambtenarenfuncties); de gemeenten die onderdeel uitmaken van de ODWH draaien op voor de kosten. In totaal gaat het om 1.764.000 euro en Kaag en Braassem moet hier 141.158 euro aan bijdragen.

Uit de tweede bestuurlijke rapportage van de ODWH van dit jaar blijkt, dat er rekening gehouden wordt met een verlies van ruim 433.000 euro. De organisatie had volgens een ambtelijk rapport al ,,diverse maatregelen getroffen om het negatieve exploitatieresultaat in te perken''. Maar deze hebben nog geen effect gehad; het exploitatietekort is zelfs 3,5% hoger ten opzichte van de begroting. Een woordvoerder: ,,Wij weten zeker dat deze maatregelen in 2017 effect hebben''. Het tekort van de ODWH komt vooral door de ,,hogere personeelslasten'' van 1,8 miljoen euro. Hier staan maar 1,3 miljoen euro aan ,,hogere baten'' tegenover.

Aan het eind van dit jaar zal de ODWH ook geen geld meer in de algemene reserves hebben. Sterker nog; het tekort hierop is dan meer dan 100.000 euro. Ook hier moeten de gemeenten bijspringen om dat tekort af te dekken. Voor Kaag en Braassem betekent dat een extra kostenpost van 6.553 euro. Deze komen nog bovenop een bedrag van 21.336 euro voor 'verwachte frictiekosten als gevolg van eerder opgelegde taakstellingen door de deelnemers van de ODWH'.


De ODWH-woordvoerder: ,,De belangrijkste oorzaak voor het exploitatieverlies 2016 zijn de noodzakelijke verbeteringen die de dienst moet doorvoeren, met name op het gebied van de ICT. Hiervoor moet de ODWH de reserves aanspreken. Voor wat betreft het tekort in de meerjarenraming 2017 – 2020, wordt op 31 oktober in het algemeen bestuur besloten over een aanpak. Dat moet leiden tot een sluitende meerjarenbegroting met ingang van 1 januari 2017. Deze aanpak leidt tot een noodzakelijkerwijze verlaging van het bedrijfsbureau van de dienst met 8,4 fte. De genoemde frictiekosten worden door het landelijk geldende ambtenarenrecht bepaald en zijn een maximale raming (schatting, JD). De praktijk leert dat deze kosten ook lager uit kunnen vallen, omdat mensen eerder dan verwacht elders een baan vinden.''