Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

'Gemeente pleegt geen belastingontduiking'

KAAG EN BRAASSEM > Het gaat goed met de grondverkoop van Braassemerland en om te voorkomen, dat de Project-BV Braassemerland vennootschapsbelasting moet betalen, wordt dit instituut opgeheven. Wethouder Herman Haarman (D66) licht toe, waarom dit niet valt onder de categorie belastingontduiking.

Na jaren van verlies is er eindelijk goed nieuws voor het bouwgebied Braassemerland; de grondopbrengsten voor de eerste fasen van Braassemerland zijn hoger dan verwacht. Dit betekent dat een groter deel van het eerder gemaakte verlies kan worden ingelost. Maar de huidige Project- BV zou eerst een deel van dat geld moeten weggeven aan de rijksoverheid in de vorm van belasting. De gemeente vindt dat ,,onwenselijk'', omdat in het verleden veel verlies is geleden. En toen kreeg de Project-BV ook geen geld van de rijksoverheid in de vorm van een belastingteruggave.

Maar bedrijven die weigeren belasting te betalen of constructies bedenken om onder de belastingbetaling uit te komen, worden gezien als belastingontduikers. Valt dit niet in dezelfde categorie? Wethouder Herman Haarman (D66) vindt van niet. ,,Nu valt de grondexploitatie gunstiger uit, maar in 2012 hebben we het verlies genomen. We vinden het voor de gemeenschap jammer, dat het verlies uitsluitend bij de lokale gemeenschap komt en als je een beetje terugkrabbelt, dat je de vennootschapsbelasting moet betalen.''

De wethouder vervolgt: ,,We zitten nog steeds in de rode cijfers, maar op het moment dat je een keer een gunstig jaar hebt, moet je gaan afdragen aan het Rijk. Dat vinden wij niet terecht. Je moet het totale project bekijken. Als je over de hele periode winst maakt, dan is het terecht om bij te dragen aan de nationale kas. Maar daar is hier geen sprake van.'' En hoeveel geld kan dit de gemeente opleveren? ,,Het kan op termijn aanzienlijk meer zijn dan 50.000 euro.'' Dus is er nu dekking gevonden voor het afschaffen van de hondenbelasting? Haarman lacht: ,,De koppeling met de afschaffing van hondenbelasting zou ik niet willen leggen.''


Joep Derksen