Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Cadeautje voor bouwers duurzame woningen

Nieuwkoop > Wie volgend jaar een nieuwe en energiezuinige woning bouwt, krijgt een fikse korting op de gemeentelijke bouwleges. Dat bedrag kan oplopen tot maar liefst 2.500 euro per woning.

Op dit moment moeten alle nieuwe woningen voldoen aan de 'energieprestatiecoëfficiënt' (EPC) van maximaal 0,4. Een woning met een EPC van 0,4 gebruikt nog maar 40% van de energie, die zo'n woning twintig jaar terug gebruikt zou hebben. Maar wie volgend jaar een woning bouwt met een EPC van 'ten hoogste 0' komt in aanmerking voor de legeskorting. Dit voorstel van D66 en VVD werd donderdag 1 december tijdens de raadsvergadering unaniem aangenomen.

De 'Duurzaam bouwen-korting' geldt voor zowel projectontwikkelaars als inwoners die een (tweede) huis bouwen. Burgemeester Frans Buijserd waarschuwde wel, voor overmatig gebruik van deze regeling. Als honderd van dit soort woningen gebouwd worden, kan dat de gemeente zo maar een kwart miljoen euro aan inkomsten schelen. Maar gemeenteraadslid Hoekstra (D66) was daar niet zo bang voor. 'Als dit voorstel het eerste jaar de gemeente 100.000 euro kost, kun je zeggen dat het een succes was en dan stoppen we er mee.'


Joep Derksen