Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Zestien uur shoppen op zondag

Nieuwkoop – Voortaan mogen alle winkels op de zondagen tussen 06:00 uur en 22:00 uur open zijn. Hiermee wordt de zondag een 'normale' winkeldag, zo bepaald een ruime meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond.

Winkels mochten al open zijn op de koopzondagen, maar alleen vanaf 12:00 uur 's middags. Dankzij Intratuin-ondernemer Leen Kroon werden de politieke geesten rijp gemaakt om de openingstijden te verruimen. Hij pleitte in het AD voor langere openingstijden op de voormalige rustdag.

Volgens raadslid Jan Hardenberg (VVD) is het hoog tijd, dat dit besluit genomen wordt: 'De landelijke politiek heeft hier de ballen niet voor. Het wordt overgelaten aan de gemeenteraden. Wij vinden het belangrijk dat de ondernemers geholpen moeten worden.' De overige politieke partijen maakten er verder weinig woorden aan vuil. Alleen het CDA en SGP/ChristenUnie bleken tegenstander te zijn van de verruiming van de openingstijden. Nicolette Oosterhof (CDA) sprak van 'een verarming: onze ouders hebben gevochten voor een werkweek met minder werkuren. De zondag lijkt alleen om omzet en euro's te gaan en niet voor rust en samenzijn.'

Fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie) nam symbolisch afscheid van de zondag als rustdag door een gedicht voor te dragen, met als titel 'Koopzondag'. Binnen enkele minuten na het besluit van de gemeenteraad vierde de Jumbo Nieuwkoop de verruiming van de openingstijden al met een tweet: 'Voortaan zijn we elke zondag geopend van 9.00 - 19.00 uur! Zo kun je ook op zondag je boodschappen komen doen.'


Joep Derksen