Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Horecaconvenant in strijd tegen alcoholgebruik door kinderen

KAAG EN BRAASSEM > Met het sluiten van een 'horecaconvenant' moet het illegaal drinken van minderjarigen tegengegaan worden. De gemeente en de 23 deelnemende instellingen waar alcohol te verkrijgen is, zijn enthousiast, maar niet iedereen is er even blij mee.

Wanneer een minderjarige (18-minner) alcohol kan kopen in een bar, supermarkt, sportkantine of jongerensozen, is de verstrekker van de alcohol schuldig. Voor iedere geconstateerde overtreding staat een boete van 1.360 euro. En dat zijn al gauw zo'n 680 biertjes, die je als uitbater weer moet verkopen.

Donderdag 1 december presenteerden burgemeester Marina van der Velde en Niels Hoogenboom, eigenaar van 't Veen en bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Kaag en Braassem, het horecaconvenant. De burgemeester: ,,Het is niet terecht om de verantwoordelijkheid neer te leggen bij de jongeren; dat moet je doen bij de horeca en de ouders.'' In 2014 hield nog maar 27% van de horeca-uitbaters zich aan de regel, dat er niet aan kinderen alcohol geschonken mag worden. Tegenwoordig is de gemeente verantwoordelijk voor de controles. Van der Velde: Het Bureau Horeca Bijzondere Wetten heeft bedacht om het systeem van kat en muisspel om te draaien. Nu stuur je als gemeente je controleurs op pad en je krijgt bingo of geen bingo. Dit bureau had een systeem bedacht, dat kroegen, winkels, buurthuizen en sportverenigingen een bedrag laat betalen.''

Dat bedrag is vastgesteld op 690 euro en de komende twee jaar brengen minderjarige 'mystery kids' zes keer een bezoek aan iedere deelnemer. Voor iedere niet-geslaagde aankooppoging krijgt de uitbater 115 euro terug. Horeca-ondernemers die het convenant niet ondertekenen worden de komende jaren ook bezocht door controleurs en mystery kids. Als zij betrapt worden op het schenken van alcohol aan kinderen zijn ze 1.360 euro kwijt. Overigens worden de namen van overtredende uitbaters niet bekend gemaakt, stellen zowel Hoogenboom als de burgemeester. ,,Intern gaat dat wel gebeuren, maar we brengen het niet naar de buitenwereld'', aldus Hoogenboom. ''We willen niemand aan de hoogste boom hangen: dat is niet de bedoeling van het convenant. Het voornaamste doel is bewustwording: we hopen dat het over een aantal jaren de normaalste zaak is voor 18-minners om niet om alcohol te vragen.''

De gemeente wilde niet bekend maken, welke uitbaters meedoen met het horecaconvenant, maar inmiddels is duidelijk geworden, dat dit onder meer Splotz (Roelofarendsveen), Meddle (Oud Ade) en Hang Out (Oude Wetering) zijn. Wie in ieder geval niet meedoet, is Lex van der Geest van Café De Pepersteeg. Nadat het bericht over het ondertekenen van het convenant naar buiten kwam, twitterde hij: ,,Gaan we volgende week Mystery inbrekers inzetten om te kijken of de politie goed zijn werk doet? Pak de jeugd aan.'''.


Joep Derksen