Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 januari 2017

Overzicht wegproblemen voor tractorverkeer

KAAG EN BRAASSEM > De LTO Noord heeft de gemeenteraadsleden een overzicht gestuurd van knelpunten bij ontsluitingswegen voor tuindersbedrijven, die flink moeten worden aangepakt. Deze brief kwam maandag 23 januari in de openbaarheid.

In Oud Ade heeft het landbouwverkeer bij het invoegen vanaf de Hofdijklaan op de N446 weinig zich door de bomen in de tussenberm. Ook rijden auto's daar te hard vanaf de rotonde; zeker als ze zien, dat er een langzame tractor van plan is om voor hen de weg op te komen. De Veenderdijk in Rijpwetering heeft geen belijning en aan de Aderweg (Roelofarendsveen/Rijpwetering) ontbreken paaltjes bij de passeerstrook. Die paaltjes ziet de LTO Noord ook graag verschijnen aan de Geestweg (Roelofarendsveen), bij de versmalling. De Oudendijkseweg (Woubrugge) is te smal en heeft een afkalvende dijk.

Andere ergernissen voor de agrariërs zijn de geparkeerde auto's aan de Pastoor van der Plaatstraat en Koppoellaan in Rijpwetering. De tunnel in de Zuidweg onder de N445 is volgens de LTO Noord ,,te laag. Oversteken van de N445 is verboden, maar gebeurt noodgedwongen wel.'' Andere zorgplekken zijn de Molenweg in Rijpwetering/Nieuwe Wetering: ,,Dat is een smalle weg en tegelijkertijd een fietspad.'' De Googermolenweg (Oude Wetering) is ,,te smal en levensgevaarlijk in verband met hardlopers en fietsers'' en ook de Boddens Hosangweg (Woubrugge) is te krap en te smal, aldus de LTO Noord. Langs de Parallelweg tussen Rijnsaterwoude en Alphen staan laag overhangende bomen, waardoor de tractoren midden op de weg moeten rijden. Dit tot ergernis van fietsers op de route. ,,Aan dit probleem zou de gemeente makkelijk iets kunnen doen.''

Inwoners moeten meer rekening houden met de agrariërs, zo vindt de instantie, die de belangen van de agrariërs behartigt. Over de route van het dorp Rijnsaterwoude (ondanks Parallelweg), de Vriezenweg en het dorp Leimuiden stelt de LTO Noord. ,,Hier zijn veel appende fietsers en kinderen, maar ook ergernis bij omwonenden. De omwonenden doen boos, omdat onze tractoren harder lijken te rijden dan ze in werkelijkheid doen. Vanuit hun gezichtspunt zijn ze groot en lomp. Onze leden benadrukken dat er alleen professionele mensen op het groot materieel rijden. Ze doen hun uiterste best om ongelukken te voorkomen. In het najaar als de mais en de aardappelen worden geoogst, dan rijden de tractoren ongeveer zes weken lang de hele dag door Leimuiden. Dat zal altijd zo blijven tenzij de tractoren over de N207 mogen rijden.'' Maar nu al is duidelijk, dat de Provincie Zuid-Holland geen toestemming zal geven om het langzame tractorverkeer over de provinciale weg te laten rijden.


Joep Derksen