Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Tachtig mensen verhuizen in vijf dagen

ZOETERWOUDE > WIJdezorg verhuist deze week tientallen bewoners naar de prachtige nieuwe locatie aan de Bennebroekerweg 1. Voor de bewoners is het misschien een verplaatsing van enkele tientallen meters, maar zo'n verhuizing kan worden opgevat als een levensingrijpende verandering. Daarom hebben Ronald Schouten, Manager Wonen, en Nicole Versluis, Manager Zorg, de afgelopen maanden alles in het werk gezet om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het nieuwe pand ziet er goed uit; met veel open ruimtes, waar de nieuwe bewoners zich ongetwijfeld prima thuis zullen voelen. Het is het eindresultaat van een traject dat negen jaar geleden begon. En sinds de bouwtekeningen twee jaar geleden klaar waren, is het helemaal snel gegaan. In het gebouw zitten 'huur en zorg bij elkaar'. Dat zijn dus ook de veertig cliënten die op de kleinschalige afdeling wonen, zoals mensen met dementie en somatische klachten als Parkinson.

De cliënten én hun families zijn de afgelopen maanden meegenomen in het verhuizingstraject, licht Schouten toe. Delen van het nieuwe pand zijn al helemaal ingericht voor de kantoorfaciliteiten en ook de planten, pooltafel en piano staan al op hun nieuwe plek. Door dit soort zaken kijken de bewoners ook steeds meer uit naar het wonen op de nieuwe locatie. De managers hebben een compleet verhuisschema gemaakt, zodat alle tachtig bewoners in één week kunnen verkassen.

Dat was niet zo eenvoudig, want van iedere bewoner moest bepaald worden – in samenspraak met de bewoner en de familie – welke spullen mee konden gaan naar de nieuwe locatie. Op basis van die inventarisatie is het verhuisplan opgesteld. Het was geen sinecure om het allemaal in goede banen te leiden. Al in juni vorig jaar mochten mensen het gebouw bekijken om te zien waar ze kwamen wonen. En al die tijd zijn ze blijven komen om de vorderingen te zien. De beide managers zijn er blij mee. ,,Zo maak je mensen onderdeel van de verhuizing en kweek je goodwill.'' De spullen van de mensen worden zo veel mogelijk op dezelfde manier neergezet. ,,Mensen moeten aan dezelfde kant uit hun bed stappen, anders raken ze er van in de war.''

De familieleden waarderen het ook, dat ze bij het hele verhuisproces zijn betrokken. Ook vinden de betrokkenen het plezierig, dat de zorgappartementen en huurappartementen iets groter zijn geworden. En dat is belangrijk, zo stellen de manager: ,,Wij gaan 's avonds naar huis, maar de cliënten blijven hier. Het is hun woongenot.''


Joep Derksen