Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Volop plannen in Economische Agenda

BOLLENSTREEK > Het uitvoeren van de 'Economische Agenda' voor de Duin- en Bollenstreek gaat de gemeenten meer dan 10 miljoen euro kosten. Ook pleitten wethouder Bas Brekelmans (VVD in Teylingen) en kwartiermakers Arjan Slobbe en Richard van der Merwe voor het opzetten van 'PPS-constructies' (Publiek Private Samenwerking) tussen de gemeenten en het bedrijfsleven. Bij het uitvoeren van de plannen zouden de gemeenteraden vervolgens minder invloed moeten krijgen over de vraag of die plannen wel door mogen gaan. Politici en bestuurders uit alle bollendorpen kwamen donderdag 9 februari bij elkaar en werden geïnformeerd over de uitgewerkte 'Economische Agenda'.

Deze economische agenda is grotendeels opgezet door mensen die in het bedrijfsleven actief zijn. En dat is ook te merken in het eindresultaat. Bij ieder onderdeel zijn er mogelijkheden voor ondernemers om er financieel beter van te worden. Of het nu gaat om de sectoren agricultuur, toerisme en recreatie, zorg of 'high tech'. De ambitie om van Noordwijk een 'space tech center' te maken, heeft het in de meest recente versie van de Economische Agenda niet gehaald.

Allerlei plannen kwamen bij de presentatie boven water. De economie van deze regio moet gestimuleerd worden met tien 'business cases'. Nieuwe projecten en activiteiten moeten opgezet worden, om de lokale economie beter te laten draaien. Dan gaat het niet alleen om de Bollenstreek als 'Flower Valley' internationaal nog verder op de kaart te zetten. Door het jaar heen moeten er activiteiten komen, die toeristen naar dit gebied brengen. Ook moet de bollenindustrie op de schop. Voor kleine bollenboeren lijkt er geen toekomst meer te zijn; er moet kavelruil en herverkaveling plaatsvinden, zo is de mening van de Kwartiermakers.

Ook zijn er plannen voor een 'Blue Port'; een jachthaven in Katwijk en moet er een sloepennetwerk komen door de Trekvaart. 'Bezoekers moeten genieten van zowel het zoute als het zoete water', liet Slobbe weten. Zieke mensen kunnen naar Noordwijk komen om daar te kuren; in deze gemeente moeten daar allerlei faciliteiten voor komen. Een Ondernemershuis moet helpen om de wensen van zakenlieden op de politieke kaart te plaatsen. Oud-VVV-er Slobbe pleitte ook voor het weer opzetten van regiomarketing.

Leerlingen op middelbare en lagere scholen zouden vaker bedrijven moeten bezoeken, om zo te zien of dat type werk hen interesseert. Ook moet het aantal verkeersdrempels verminderd worden, zodat het busvervoer sneller kan rijden. Ook 'kleinere' ideeën kwamen naar voren. Het viaductje bij het Station Sassenheim moet niet alleen meer voor de bussen, maar ook voor auto's opengesteld worden.

Gemeenten moeten meewerken in de realisatie van de plannen. Brekelmans beantwoordde de vraag om hoeveel geld het dan gaat. Dat blijkt meer dan 10 miljoen euro te zijn, maar een maximum bedrag wilde de wethouder niet aangeven. Daarnaast werd bekend, dat het plan voor een 'Evoluon over duurzaamheid' is afgeschoten: dit bleek niet realistisch. In hoeverre alle andere plannen realistisch zijn; daar moeten de gemeenteraden uiterlijk in april een oordeel over geven. Per 'business case' wordt dan bekeken of de gemeenten hier geld in willen steken om deze te realiseren.


Joep Derksen