Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Tramlijn van 60 miljoen euro is welkom

Nieuwkoop – Het kost een slordige zestig miljoen euro, maar dan heb je ook een mooie tramlijn van Amsterdam naar Uithoorn. Over een paar jaar kunnen inwoners van Amsterdam en Amstelveen massaal met de tram naar Uithoorn. En voor de openbaar vervoergebruikers van Nieuwkoop komt de hoofdstad nu ook een stukje dichterbij.

De stadsregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland en de gemeente Uithoorn betalen samen 60 miljoen euro om de tramlijn aan te leggen. Amsterdam betaalt het leeuwendeel: 57 miljoen euro. Deze lijn komt er onder meer, vanwege de aanleg van de Noord/Zuidmetrolijn van Amsterdam, die eind dit jaar klaar is. Met de komst van de metro vervallen namelijk enkele andere openbaar vervoersstromen, zoals een deel van de buslijnen uit Uithoorn, die niet meer tot Amsterdam Centraal zullen rijden.

De tramlijn moet dat probleem oplossen, want deze lijn sluit aan op de vernieuwde 'Amstelveenlijn'. Het voorkeurstracé voor de Uithoornlijn loopt over de oude spoordijk naar de eindhalte bij het voormalige stationsgebouw van Uithoorn. Zo kunnen inwoners van Uithoorn naar Amstelveen en het station van Amsterdam-Zuid vervoerd worden. Daar kunnen reizigers overstappen op de Noord/Zuidlijn en verschillende busverbindingen in oost-westrichting. De komst van de tramlijn past ook prima in de plannen van Uithoorn om het doorgaand verkeer in het centrum tegen te gaan.


Wethouder Marvin Polak van Uithoorn meldde in het OV Magazine al: “Met de Uithoornlijn houdt Uithoorn voor de langere termijn goed en snel openbaar vervoer naar Amsterdam. Én het maakt Uithoorn goed bereikbaar, zeker nu de tram in de gekozen voorkeursvariant tot het dorpscentrum doorrijdt. Dat heeft weer positieve effecten voor de ontwikkeling van het dorp.” Maar ook wethouder Guus Elkhuizen uit Nieuwkoop verwelkomt deze uitbreiding van het tramvervoer naar Amsterdam. Hij laat weten: ,,Dit is een mooie vooruitgang naar de toekomst. De tramlijn vormt straks een snelle en betrouwbare verbinding met buslijn 147. Een voorziening die voor Nieuwkoop niet mag ontbreken.''

Elkhuizen vervolgt: ,,Het doortrekken van de tramlijn biedt grote meerwaarde voor de regio en zeker voor de inwoners van Nieuwkoop. De nieuwe tramlijn speelt in op het verwachte groeiende aantal reizigers van en naar de regio. Bus 147 is een sterke lijn om vanuit Alphen aan den Rijn via de gemeente Nieuwkoop naar Uithoorn te rijden. Via de Uithoornlijn kunnen reizigers vervolgens snel en goed doorreizen naar Amsterdam en vice versa. De tramlijn maakt Nieuwkoop goed bereikbaar en biedt daarmee kansen voor onze gemeente en de directe regio.”


Wanneer de nieuwe tramverbinding er definitief komt, is nu nog niet bekend. De plannen voor het doortrekken van de tramlijn worden verder uitgewerkt.