Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Niet bekeuren, maar waarschuwen

Hondenpoep blijft een probleem

KAAG EN BRAASSEM > Vorig jaar is er geen enkele bekeuring uitgeschreven aan hondeneigenaren voor het laten liggen van hondenpoep. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat de boa's (bestuurlijke opsporingsambtenaren) hebben geschreven.

De boa's worden ingezet om 'kleine ergernissen' aan te pakken. Dan gaat het niet alleen om hondenpoep, maar ook om rommel op straat, fout parkeren, graffiti en overlast van hangjongeren. In 2016 zijn 46 hondeneigenaren gevraagd of ze poepzakjes bij zich hadden en dat bleek telkens het geval te zijn. Maar geen enkele hondenbezitter is daadwerkelijk betrapt op het laten liggen van de uitwerpselen van zijn viervoeter. Klachten over de hondenpoep komen wel binnen bij de gemeente: 33 meldingen in totaal.

Burgemeester Marina van der Velde prijst de boa's, dat ze niet direct naar het bonnenboekje grijpen. ,,Mensen die iets doen, wat ze geacht worden niet te doen, worden in eerste instantie aangesproken op hun gedrag. De ervaring leert, dat dit heel positief werkt. Hondenpoep is geen oplosbaar probleem: het hoort een gedragsverandering van de mens te zijn. Er blijven mensen die zich daar niets van aantrekken. Als de boa's bij herhaling zien dat de hondenpoep niet wordt opgeruimd, wordt er bekeurd. Maar ze zien zelden een hond poepen.'' Kan de gemeente geen DNA-onderzoek uitvoeren, zodat bekend is welke hond zijn ontlasting heeft achtergelaten? De burgemeester vindt dat niet nodig: ,,We hebben het wel over hondenpoep. Binnen de mogelijkheden wordt heel redelijk werk gedaan.''


De boa's hebben vorig jaar wel 35 bekeuringen uitgeschreven voor fout parkeren. Vier fietswrakken zijn verwijderd en twaalf mensen zijn aangesproken op het achterlaten van rommel op straat. Ook zijn twaalf keer hangjongeren weggestuurd bij scholen en is één graffitispuiter aangepakt. Daarnaast zijn vorig jaar veertig bekeuringen uitgeschreven doordat minderjarigen aanwezig waren (en alcohol dronken) bij evenementen en horecabedrijven. Van der Velde concludeerde tevreden: ,,De boa's halen het geld er wel uit. Ze doen uitstekend werk, zijn op straat en spreken mensen aan, wat de inwoners zelf niet meer durven.''