Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

Initiatieven laten gemeente stralen

NOORDWIJK > Drie nieuwe initiatieven om inwoners te helpen de kracht in henzelf te vinden, blijken een doorslaand succes. Die conclusie werd dinsdag 21 februari getrokken door de leden van de raadscommissie, naar aanleiding van presentaties door Reuring, FriendsUnited en Sportief voor Werk.

Deze drie projecten begonnen in 2015 op sportpark Duinwetering. Sportief voor Werk is een activeringstraject gericht op het sociaal, lichamelijk en arbeidsmatig in beweging brengen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Reuring is een dagbestedingsvoorziening gericht op kwetsbare inwoners en FriendsUnited is een sportvereniging voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Deze drie activiteiten worden gecombineerd en uitgebreid. En dat is niet voor niets, want ze wonnen vorig jaar de 'Nederlandse Sportprijs' in de categorie 'Het beste initiatief'. De sportvereniging FriendsUnited helpt mensen met een beperking te laten sporten.

Reuring trekt gemiddeld 30 á 40 bezoekers per dag en hierdoor daalt het aantal aanvragen voor individuele begeleiding. Sportief voor Werk is vooral succesvol op het vlak van de versterking van de zelfredzaamheid en ook Friends United krijgt veel lof van de deelnemertjes en hun ouders. De politici gebruikten veel superlatieven: ,,Hierdoor zal Noordwijk als zevensterrengemeente nog meer stralen'', liet Cock Jue (Puur Noordwijk) weten. ,,Fantastisch dat deze algemene voorzieningen zo groeien'', aldus Lenie Zoetendaal (CDA) en commissielid John van der Klaauw (LSNZ) stelde: ,,Deze projecten zijn zo belangrijk dat ze gecontinueerd moeten worden.'' Louis Koppel (PvdA/GroenLinks): ,,Deze projecten zijn lopende reclame. Dat er nu wat geld bij moet, is inherent aan de consequenties.''

De conclusie was voor wethouder Marie José Fles: ,,Ik ben best trots dat we dit van de grond hebben getrokken en dat het zo goed loopt met deze inzet. We proberen zoveel mogelijk algemene voorzieningen te realiseren, die voldoen aan de behoefte van de mensen. Dichtbij, toegankelijk en maatwerk; daar zijn we mee bezig.''

Joep Derksen