Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

Winnaars initiatievenmarkt bekend

KAAG EN BRAASSEM > De gemeenteraad beloonde woensdag 22 februari tien inwonerinitiatieven met een geldbedrag. In totaal steekt het gemeentebestuur ruim 66.000 euro, zodat inwoners Kaag en Braassem een stukje beter kunnen maken. Ook de kinderjury maakte een top 5 van de voor hen beste projecten.

De kinderjury heeft de voorkeur uitgesproken voor vijf projecten: een stichting om zonne-energie op te wekken, een voetbalkooi bij basisschool De Kiem, een dorpspark in Roelofarendsveen, een pannakooi in Hoogmade en het geven van natuurlessen op basisscholen.

Zo wordt later dit jaar een 'N207 RUN' gehouden, waarbij mensen een stuk kunnen hardlopen nét voordat de gerenoveerde N207 officieel in gebruik wordt genomen. Family Factory krijgt 1.500 euro voor het uitnodigen van sprekers tijdens netwerkbijeenkomsten voor ouders met opvoedproblemen. Maar liefst 15.000 euro gaat naar het initiatief om een net te hangen bovenop de voetbalkooi bij basisschool De Kiem. Bovendien komt daar een bomenhaag, zodat de buren geen last meer krijgen van ballen in de tuin.

Natuurbelevingstuin de Bult kan 8.000 euro op de bankrekening schrijven; met dit geld wordt een pad door het water aangelegd. Liesbet Bouterse krijgt 913,06 euro, zodat ze natuurlessen kan geven op basisscholen. Job Grovenstein mag zich verheugen op ruim 8.000 euro. Met dit geld wil hij een stichting of coöperatie opzetten, zodat meer mensen zonne-energie gaan opwekken. Het Bonaventura kan een culturele dag organiseren, waarbij het gaat over 'alcohol en drugs'. Niets van de 3.011 euro mag echter worden besteed aan die genotsmiddelen.

Hoogmade mag zich verheugen op een pannakooi; de gemeenteraad stemt in met het toekennen van een bedrag van 25.000 euro. Enkele dierenverblijven van initiatiefindienster Grandia uit Woubrugge kunnen voor 2.450 euro vervangen worden. En ook de bungeeroeiwedstrijd in Hoogmade kan op koningsdag plaatsvinden; de bedenker Joost van der Meer krijgt hier 1.200 euro voor.


Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. De politici willen geen geld steken in een mooiere entree van Rijnsaterwoude, meer kunst op straat of een Sluisconcert. Ook is er geen belangstelling voor het plaatsen van een AED (automatische externe defibrillator) aan de Floraweg en een kinderboerderij met horeca ten behoeve van dagbesteding moet ook op zoek naar andere financiers. Er zijn drie initiatieven, die mogelijk in de toekomst nog steun kunnen krijgen van het gemeentebestuur, zo bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering. De initiatiefnemers mogen samen met gemeenteambtenaren hun plannen verder uitwerken. Dan gaat het om de ideeën voor het aanleggen van ruiterroutes, een inzamelplan voor medicijnen en medische hulpmiddelen en de realisatie van een park in Roelofarendsveen.