Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Behoud van pestbosjes

NOORDWIJK > Drie pestbosjes mogen niet verdwijnen van de gemeenteraad. Commissielid Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks) maakte zich dinsdag 21 maart hard voor het behoud van deze plukjes bomen, die op drie plekken in het Noordwijkse buitengebied staan.

Pestbosjes zijn kleine stukjes land, waarom bomen staan. In de 17de en 18de eeuw werd daar vee begraven, dat gestorven was aan de veepest of aan miltvuur. Omdat geen boer er nog wilde maaien, konden daar bomen en struiken ontstaan. Zelfs nu nog zouden er veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, als er in zo'n pestbosje gegraven wordt, omdat er nog altijd sporen van de miltvuurbacterie actief kunnen zijn, informeerde Wiersema.

De politicus wees er op, dat er in heel Nederland nog maar zo'n tachtig pestbosjes over zijn. De drie pestbosjes in Noordwijk moeten dus speciaal benoemd worden in het nieuwe 'Bestemmingsplan Landelijk Gebied'. Wethouder Hans Bakker reageerde positief en liet weten, dat hij deze wens van PvdA/GroenLinks zal vervullen.


Joep Derksen