Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Column

Duurzaam doordenken

NOORDWIJK > Wie nog mee wil praten over de Toekomstvisie van Noordwijk voor 2030, kan dit nog doen tot 18 april. Daarna is het over en uit met de inspraak van buitenaf en kan het gemeentebestuur de plannen verder uitwerken. Maar tijdens een informatieavond vorige week werd voor de oplettende kijker al duidelijk, waar het naar toe gaat de komende jaren.

Natuurlijk blijft Noordwijk inzetten op de zeven sterren. Dan gaat het om het promoten van deze gemeente op de volgende gebieden: 'Energieke samenleving', 'Geweldige sportmogelijkheden', 'Sfeervolle dorpscentra' en 'Aantrekkelijke leefomgeving'. Maar ook de 'Rijke natuur', 'Uitstekende bereikbaarheid' en 'Veelzijdige economie en toerisme'. De bezoekers lijken hun auto's in 2030 ook zoveel mogelijk moeten te parkeren op enkele kilometers van het strand. Door de komst van de HOV-lijn wordt het autoverkeer de komende jaren al extra gehinderd. Deze bussen, die 90% van de tijd vrijwel leeg rondrijden, krijgen namelijk voorrang op het overige verkeer.

Tijdens de informatieavond konden de zeventig bezoekers hun mening geven over allerlei stellingen. Opvallend hierbij was, dat geen van de stellingen ging over het promoten van het autotoerisme richting Noordwijk. Integendeel; mensen moesten reageren op uitspraken als:'Noordwijkers gebruiken de fiets te weinig', 'Het HOV lokt auto-georiënteerde Noordwijkers echt uit de auto' en 'We hebben geen bereikbaarheidsprobleem. We verwarren steeds het zoeken naar een parkeerplek met een gebrekkige bereikbaarheid.'' Het met 'ja' beantwoorden van één van deze stellingen leidt automatisch tot de conclusie dat er 'dus' minder noodzaak is voor parkeerplaatsen.

Het was dan ook jammer, dat het meepraten over de toekomst van Noordwijk alleen maar gebeurt met bedrijven, organisaties en inwoners van Noordwijk zelf. Hierdoor lijkt de stem van toeristen die van ver weg komen (met de auto, want er is geen treinstation in dit dorp!) verloren te gaan. Een duurzame samenleving is natuurlijk heel mooi en goed, maar het streven naar duurzaamheid moet niet verward worden met het nemen van allerlei toeristenonvriendelijke bereikbaarheidsmaatregelen, waardoor diezelfde toeristen vrolijk naar een andere badplaats gaan.


Joep Derksen