Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Ondanks blauwalgplaag toch waterspeelplaats bij Klinkenbergerplas

OEGSTGEEST > De politieke partijen VVD, D66 en Lokaal hebben er voor gezorgd, dat er minder geld wordt uitgegeven aan allerlei luxe-ontwikkelingen rond de Klinkenbergerplas. Hierdoor moet de aanplant en vormgeving 'zonder opsmuk' gebeuren. Maar verder kan het opknappen van de Klinkenbergerplas gewoon beginnen. De laatste handreiking, die wethouder Jos Roeffen vorige maand deed aan de hondenbezitters, zodat ze meer losloopruimte voor hun viervoeters kregen, bleek voldoende.

Raadslid Zwart (VVD) stelde: ,,Het college heeft een aanpassing gedaan (aan het originele plan, JD) en dat is een goed compromis tussen milieu, natuur, wandelaars en honden. Er is voldoende aan ieders belangen tegemoet gekomen. Natuurlijk willen mensen wel een andere kant op, maar je moet een compromis sluiten. Het compromis ten aanzien van loslopende honden is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van het oorspronkelijke plan.''

Wel zijn er zorgen over de blauwalg, die maar niet vernietigd kan worden. Een proef met waterstofperoxide om die blauwalg tegen te gaan, gedaan met toestemming van wethouder Jos Roeffen, blijkt een grote flop te zijn. Het zorgt weliswaar voor sterfte onder de vissen, maar tegenwoordig tieren de blauwalgen niet alleen aan het eind van de zomer, maar ook al vroeg in het voorjaar welig. Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) pleitte er dan ook voor, om geen waterspeelplaats te realiseren vanwege die blauwalg.

Maar dat ging Roeffen toch te ver. Hij liet weten, dat blauwalg ,,ook in koud water tot bloei komt. Deze koudwateralg verdwijnt weer als de warmte toeneemt. De proef met waterstofperoxide is het eerste jaar niet succesvol geweest. De blauwalg bleek slechts voor een week of vier verdwenen te zijn. Dat is een teleurstelling, maar het is geen reden om de kinderspeelplaats nu te schrappen. De provincie wil doorgaan met strijd tegen blauwalg. Als de waterstofperoxide weer geen succes blijkt te zijn, moeten ze naar andere wegen gaan zoeken.''


Joep Derksen