Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Vechten voor behoud van pestbosjes

NOORDWIJK > Op voorspraak van commissielid Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks) worden drie pestbosjes behouden voor de toekomst. Dat is de uitkomst van een commissievergadering, die dinsdag 21 maart plaats vond.

Pestbosjes zijn kleine stukjes voormalige weidegrond, die begroeid zijn met bomen en struiken. In de 17de en 18de eeuw begroeven boeren daar hun koeien die gestorven waren aan veepest of miltvuur. Daarna werd dat gedeelte niet meer gebruikt voor de landbouw en kon de natuur haar gang gaan. Wiersema liet weten, dat in heel Nederland nog maar tachtig pestbosjes over zijn. En in Noordwijk staan er nog drie van.


Hij pleitte er tijdens de discussie over het 'Ontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied' voor, dat deze pestbosjes worden opgenomen als te beschermen stukjes land. Het is namelijk niet verstandig om daar te gaan graven, want dan zouden sporen van de miltvuurbacterie alsnog kunnen ontsnappen uit de grond. Wethouder Hans Bakker liet weten, dat hij positief staat tegenover het behouden van de pestbosjes. Even leek het er op, dat hierdoor de hele behandeling van het bestemmingsplan met een maand zou worden uitgesteld. Maar dat was fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) toch een beetje te gortig: ,,Waar gaat het nu over? Deze drie bosjes? Laten we het even serieus nemen. Dit document beslaat 521 pagina's en moeten we het uitstellen voor die drie bosjes.'' Hierop zegde de wethouder toe om zijn best te doen, de pestbosjes in het bestemmingsplan op te nemen.