Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2017

Column

Energieneutraal

Na jaren van het volgen van de politiek blijf ik me verbazen, waarde columnlezer. Bestuurders en politici hebben de mond vol van 'duurzaamheid' en 'energieneutraal', maar waar het gaat om échte oplossingen geven ze vaak niet thuis. Zo heeft de gemeenteraad aangegeven, dat deze gemeente in 2040 'energieneutraal' moet zijn. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar om dat te bereiken, moeten er nú al maatregelen genomen worden. En daar verzaakt de politiek schromelijk in.

We weten namelijk al, dat alle woningen vanaf 2030 afgeschakeld worden van het gasnetwerk. Toch neemt deze gemeente nog steeds geen maatregelen om er voor te zorgen dat in Kaag en Braassem alleen nog gasloze nieuwbouwwoningen worden gebouwd. Dus huizen en wijken die gebruik maken van aardwarmte, zonnepanelen en/of windturbines. Vooralsnog komt dit gemeentebestuur niet verder dan het leggen van een paar lagen aan zonnepanelen op de daken van schoolgebouwen of de milieustraat.

Maar daar gaan we die raadswens voor energieneutraliteit dus niet mee vervullen. Het realiseren van duurzaamheid moet op ieder gebied in ons leven gerealiseerd worden. Bovendien kun je dan tegelijkertijd kleine ergernissen uitbannen. Dus de Provincie Zuid-Holland moet er voor zorgen, dat er voortaan geen bruggen meer open gaan tijdens de spits. Al die duizenden auto's die her en der in deze provincie iedere dag nodeloos staan te wachten voor zo'n openstaande brug, zorgen met hun draaiende motoren voor tonnen aan CO2-uitstoot. De vakantievierende plezierbooteigenaren kunnen best een uurtje wachten voor de brug; en hiermee helpen ze de aarde ook nog.

Nu we toch bezig zijn; laten we de 'groentijden' van de stoplichten voor het gemotoriseerd verkeer in deze provincie ook uitbreiden. Of vind u het fijn, wanneer u weer minutenlang voor een stoplicht staat te wachten, terwijl u ziet dat al het verkeer CO2 staat uit te braken, terwijl de fiets- en voetgangerslichten op groen staan en er geen fietser of wandelaar in de wijde omtrek te zien is? Dit soort oplossingen om CO2-uitstoot tegen te gaan, noemt wethouder Herman Haarman (D66) 'laaghangend fruit'. Dat betekent, dat het eenvoudig te realiseren maatregelen zijn. Maar toch worden ze niet doorgevoerd. Waarom zouden we het de inwoners ook gemakkelijker maken, niet waar?

Vanaf volgend jaar mogen de inwoners echter wel extra geld gaan betalen voor iedere zak of bak met restafval, die u buiten zet. In het kader van duurzaamheid, natuurlijk. De moraal van deze column? Beste politici; kom eens met duurzaamheidsoplossingen die ook fijn zijn voor de inwoners; zo creëer je ook draagvlak voor duurzaamheidsmaatregelen, die minder populair zijn.


Joep Derksen