Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2017

Inwoners starten petitie voor behoud Alkeburcht

ROELOFARENDSVEEN > De onrust over het nieuws van de sluiting van de Alkeburcht is zo groot geworden, dat er nu een petitie is gestart. Inwoonster Kirsten Verdel heeft het initiatief genomen en ze roept iedereen op om een steunbetuiging achter te laten op: www.petities24.com/houd_de_alkeburcht_open.

,,Een gemeenschapscentrum zoals de Alkeburcht vervult een onmisbare functie'', zo laat Verdel weten. ,,Er komen wekelijks honderden mensen, veel verenigingen hebben er hun activiteiten en sluiting zou de hele gemeenschap duperen. Het is niet mogelijk om te bezuinigen op maatschappelijk vastgoed, maar wél in activiteiten willen investeren. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn plekken nodig voor opslag, waar je samen kunt komen, kunt oefenen, kunt optreden, et cetera.

Ze vervolgt op de petitie: ,,We verzoeken het gemeentebestuur te zoeken naar een oplossing. En niet een nieuw probleem te creëren door de Alkeburcht te sluiten, zonder dat er een alternatief is (renovatie, nieuwbouw, alternatieve locatie). Een gemeenschapscentrum is net als een zwembad, bibliotheek of een sporthal iets wat we als gemeenschap gezamenlijk moeten dragen.'' Verdel vervolgt met passie: ,,Al die sociale voorzieningen komen steeds meer onder druk te staan door wanbeleid van de gemeente op het gebied van grondexploitatie. Het is echt stuitend. De gemeente moet snappen, dat dit soort gemeenschapsplekken het dorp máken! Daar zoek je linksom of rechtsom een oplossing voor.''

Het gaat Verdel er niet per sé om dat het gebouw De Alkeburcht blijft bestaan, maar wel de gemeenschapsgedachte De Alkeburcht. ,,In een dorp als Roelofarendsveen heb je een gemeenschapscentrum nodig. Het is niet goed om nu te roepen, dat het dicht moet en dat was het dan. Zorg voor een langetermijnoplossing voor alle verenigingen.'' Ze wijst op een onderzoek, dat onlangs is uitgevoerd, waaruit blijkt dat een grote meerderheid van de mensen een gemeenschapscentrum wil behouden. ,,Houdt er ook rekening mee, dat in ons dorp 1.700 woningen bijgebouwd moeten worden; de vraag naar een gemeenschapscentrum wordt dus ook groter. Houd de Alkeburcht open, in ieder geval tot er een ander gemeenschapscentrum is.''


Verdel verzucht: ,,Mensen hebben geen besef van wat ze hier hebben. Je hebt geen idee wat je weg gooit. Niet alles wat oud is, is per se ook slecht. Er zijn niet veel dorpen waar je onze gemeenschapsvorming hebt. Met het weghalen van de Alkeburcht snijd je in de gemeenschapszin van de mensen zelf. We moeten niet alleen woningen en bedrijventerreinen overhouden.'' Op dinsdagochtend hadden al 973 mensen de petitie ondertekend.