Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2017

Gildemeesters zetten Bollenstreek op de kaart

BOLLENSTREEK > Het Gilde van de Zwarte Tulp is oorspronkelijk opgezet om het erfgoed en de cultuur van de Bollenstreek te helpen in stand te houden. En tegelijkertijd zetten de leden zich in om Museum De Zwarte Tulp in Lisse te behouden en te verbeteren. Maar er is ook een mooie nieuwe ontwikkeling: tien ondernemers zijn benoemd tot 'Gildemeester'. Zij zullen aan de basis staan van veel innovatieve ontwikkelingen en Bollenstreekpromoties om dit gebied nog beter op de (internationale) toeristische kaart te zetten.

Door Joep Derksen

De Gildemeester Bollenstreek zijn: Arie Balkenende, Edwin de Beukelaar, Wil Brouwer , Willem Heemskerk, Marjolein van de Jagt, Marco van Lingen, Klaas Slootweg, Piet de Vries, Herman Hollander en Jan van Vliet. Het zijn mensen die zich al op meerdere gebieden bewezen hebben en voor hun activiteiten en ideeën ook draagvlak in de omgeving kunnen creëren. In een interview vertellen Jan van Vliet, voorzitter van het Gilde van de Zwarte Tulp en Herman Hollander, voorzitter van Museum De Zwarte Tulp, over de idee achter de Gildemeesters.

,,Het Gilde is een club van 170 van de mooiste bedrijven, met de aardigste mensen'', zo gaat Van Vliet van start. ,,Het zijn topmensen met goede contacten. We vroegen ons af, hoe we meer continuïteit kunnen brengen in de promotie van de Bollenstreek. Zo kwamen we op het idee om mensen Gildemeesters te maken; voor ieder dorp één persoon. Gezamenlijk zijn ze de Gildemeesters van de Bollenstreek: vanuit de power die je met elkaar hebt, ga je ideeën realiseren en dingen met elkaar opzetten, die goed zijn voor de hele Bollenstreek.''

Maar wat wilt u met die Gildemeesters bereiken? Hollander: ..Als we de cohesie in de streek kunnen verbeteren, gaan we vanzelf naar buiten toe uitstralen wat voor bijzonder iets deze streek is. Nu schamen mensen zich haast om te zeggen, dat ze uit de Bollenstreek komen. Dat is nergens voor nodig. De Bollenstreek is wereldwijd een bekende naam, maar de inwoners realiseren zich dat niet. De Bollenstreek, of 'Bulb area' in het Engels staat voor economie, welvaart en identiteit.''

Het eerste initiatief, dat werd opgezet om de Bollenstreek te promoten, was 'Beleef de Bollenstreek'. Dezelfde mensen, die dit op hebben gezet, zijn nu ook Gildemeester geworden. En het goede nieuws is, dat de verschillende gemeenten ook geld opzij hebben gezet, zodat een stuk Bollenstreekpromotie ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Zo moeten er 'landmarks' komen aan de randen van de Bollenstreek, zodat iedereen weet in wat voor geweldig gebied men komt binnenrijden.

Maar het gaat veel verder. Hollander droomt: ,,Er zou veel meer binding moeten zijn: cohesie tussen de mensen onderling, zodat mensen zelfbewust worden van wat we hebben. Als er een succesvolle activiteit wordt opgezet in Lisse, dan kunnen de andere dorpen daar op inhaken. Waar de politiek het qua uitvoering soms laat afweten, willen de Gildemeesters het oppakken en zorgen dat het uitgevoerd wordt. Zo wordt begin november het 'Bollenfest' georganiseerd. Dan kunnen duizenden inwoners én toeristen bollen kopen tegen extreem lage prijzen. Dit idee is ontstaan, vanuit de gedachte dat die bollen anders dor de kwekers en exporteurs doorgedraaid of vermalen worden. Het is een win-win situatie; de bollenbedrijven krijgen toch nog wat geld voor hun bollen én de inwoners kunnen prachtige eersteklas bollen voor bijna niets op de kop tikken. Maar er zit een hoger doel achter deze actie, zo laat Hollander weten: ,,De bedoeling is, dat iedereen bollen gaat planten, zodat de volgende lente de hele Bollenstreek vol staat met bolbloemen.


Ook gaan de Gildemeesters organisaties en verenigingen vragen om bollen te planten langs de doorgaande wegen. Van Vliet zegt enthousiast: ,,We willen iets in gang zetten, zodat de toeristen weten, dat er ook buiten het seizoen wat te doen is. We willen in elk bollendorp tegelijkertijd de pluktuin gaan organiseren.'' Ook zijn er plannen om voor ieder bollendorp een aparte tulp te kweken. De Gildemeesters zetten zich bij ieder project in om de verbindingen te leggen tussen alle mogelijke partijen. Hollander besluit: ,,In de Bollenstreek zijn 25 toeristische bestemmingen; deze kunnen elkaar versterken. Breng het maar samen en laat het zich ontwikkelen tot één organisch geheel. We willen de politiek niet voor de voeten lopen, maar zijn de oliemannetjes die zorgen, dat alles gesmeerd gaat.'' Van Vliet vult aan: ,,Uiteindelijk willen we jaarrond activiteiten aanbieden, die met deze streek te maken hebben.''