Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 augustus 2017

Openbare ruimte wel of niet intensief gebruiken

Gemeenteraadsleden staan voor moeilijke keuze

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraadsleden moeten de komende maand belangrijke beslissingen nemen. Daarbij gaat het over mogelijk vérstrekkende gevolgen voor de natuur en het openbare landschap.

Door Joep Derksen

De onderwerpen die aan de orde komen zijn: Veenderveld II, het percentage sociale huur en koopwoningen, ruimtelijke kwaliteit, natuurontwikkelingslocaties en de Drechtzone. Wethouder Herman Haarman (D66) kijkt alvast vooruit naar de politieke besprekingen. ,,Het college geeft richting aan de discussie om de ene of de andere variant te kiezen.''

Over Veenderveld II: ,,Dat zouden we moeten gaan realiseren. We moeten niet alleen kijken naar het economische belang; de uitgifte van kavels. Maar ook moeten we kijken naar de duurzaamheidsambitie die kan worden gerealiseerd.'' Haarman volgt hierbij een tip van een columnist in het Witte Weekblad: ,,We moeten op Veenderveld II zoveel mogelijk bedrijven met platte daken hebben. Daar kunnen zonnepanelen op geplaatst worden.''

Op dit moment gaat de gemeente uit van 30% sociale huur- en koopwoningen bij nieuwbouwplannen. Maar het college is er unaniem over eens, dat dit percentage verdeeld moet worden in een minimum percentage van 25% aan sociale huurwoningen en slechts 5% aan sociale koopwoningen. Eerder liet wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) al weten, dat hij vindt dat sociale koopwoningen alleen sociaal zijn voor het eerste gezin, dat zo'n woning aanschaft. Bij de volgende verkoop van het huis kan de eigenaar namelijk flink cashen, omdat het pand dan volgens de marktwaarde verkocht wordt. Volgens Haarman zijn de woningbouwcorporaties het eens met de collegewens om te gaan voor de 25% – 5% verhouding.

Over de besluiten die de raad moet nemen over de ruimtelijke kwaliteit stelt Haarman: ,,We weten dat er andere ambities leven, met name op het gebied van recreatie. Soms kan dat bijten met elkaar. Dan gaat het over de wens voor een open landschap en het wel of niet toelaten van recreatieve voorzieningen op dat landschap.'' Daar komt de duurzaamheidsopgave nog bovenop: de gemeenteraad wil in 2040 een energieneutrale gemeente hebben.'' Haarman: ,,Met de regio gaan we onderzoeken of in onze gemeente onder meer zonnepanelenweides komen. Dat vergt toch een discussie over hoe belangrijk we het open houden van het landschap vinden.'' Maar het toestaan van meer activiteiten in het open landschap betekent ook het openstellen van de poorten voor trekkershutten en bed&breakfastzaakjes.


Ook gaat de raad bepalen welke natuurgebieden intensief gebruikt moeten worden en met welke natuurgebieden voorzichtig omgegaan moet worden (extensief gebruik). De wethouder: ,,Intensief gebruik staat in strijd met het versterken van de landschapswaarden en de biodiversiteit. De gemeenteraad moet daar een afweging in maken.'' Wat dat betreft wordt de besluitvorming over de Drechtzone belangrijk. Haarman licht toe: ,,We hebben recreatieve impulsen als de trekkershutten, die ook in de Drechtzone voor kunnen komen. We zien een beweging om de Drechtzone meer recreatief te gaan benutten. Als je daar intensief recreatief gebruik van maakt, kan daar veel meer gebeuren.'' Haarman laat zich niet uit, of het toestaan van een intensiever gebruik van de Drechtzone ook de mogelijkheid enorm vergroot voor een Drechtdoorsteek bij Leimuiden.