Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2017

Alcohol schenken aan kinderen aangepakt

KAAG EN BRAASSEM – Verschillende horecabedrijven en organisators van feesten hebben forse boetes gekregen voor het schenken van alcohol aan minderjarige kinderen. Al jaren is het bij wet verboden om alcohol te schenken aan kinderen onder de 18, maar toch blijven veel mensen het oogluikend toestaan. Maar de tijd van gedogen is voorbij. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) maakte vorige week bekend, dat gemeentelijke controles hebben geleid tot het uitschrijven van bekeuringen.

Door Joep Derksen

Enkele maanden geleden sloten 23 verschillende horecabedrijven, waaronder supermarkten, slijterijen, cafetaria’s en snackbars, paracommerciële instellingen en reguliere horeca, een convenant tegen het verstrekken van alcohol aan minderjarigen. Zij hebben de tijd gekregen om maatregelen te nemen om dit soort praktijken te voorkomen, door middel van toegangscontroles en bandjes die aangeven of feestvierders ouder of jonger zijn dan 18. En het aanpakken van de alcohollevering aan kinderen is hard nodig, want onderzoek heeft aangetoond, dat het alcoholgebruik onder minderjarige jongeren in deze gemeente nog altijd hoger is dan in de rest van de regio.


Op zaterdag 13 juni heeft de gemeente leeftijdgrenscontroles uitgevoerd bij vijftien 'jeugdgevoelige alcoholverstrekkers'. Schoonderwoerd wilde niet vertellen, welke organisaties dit zijn. Wel lijkt het er op, dat ook sportkantines bezocht zijn op deze zaterdag. Twee jongeren van 17 en 20 jaar hebben geprobeerd alcohol te kopen, zonder een identiteitspasje te laten zien. Dat lukte maar liefst negen keer. Die negen organisaties krijgen een bestuurlijke boete van maar liefst 1.360 euro.