Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

Jongerenorganisaties zoeken duidelijkheid en vrijwilligers

Nieuwkoop – Organisaties die met jongeren werken, hebben grote behoefte aan meer vrijwilligers. Ook willen ze duidelijkheid van de gemeente over het subsidiebeleid; subsidies moeten voor meerdere jaren vast staan en niet ieder jaar veranderen. En het wordt hoog tijd, dat het vrijwilligersloket écht aan de slag gaat.

Afgelopen donderdag kwamen vrijwilligers en professionals bijeen in het gemeentehuis om ervaringen met elkaar uit te wisselen. En inderdaad kwamen er verfrissende ideeën boven tafel. Zo stelde André Slof van scouting Wapata voor, dat verenigingen hun gas, water en licht collectief moeten kunnen inkopen. Hij pleitte verder voor ,,rust in de subsidie, zodat we meerjarig weten waar we aan toe zijn''.

Het chronische gebrek aan vrijwilligers is iets, waar iedere organisatie mee te maken heeft. Vaak zijn er tijdens de activiteiten zelf wel voldoende ouders, die een handje mee willen helpen. Maar slechts weinig mensen voelen zich geroepen om het voorbereidende werk op zich te nemen, of een bestuursfunctie uit te voeren. Petra Breedijk van Stichting Dorpsactiviteiten Nieuwveen vertelde, dat haar organisatie juist kinderen inzet bij het opzetten van de jaarlijkse Speelweek. ,,We proberen de kinderen, die jaren hebben meegedaan, te betrekken te blijven. Zo kunnen we de toekomst van de speelweek veilig stellen.''


Verder vonden de tientallen aanwezigen, dat het gemeentelijke verenigingsloket veel actiever kan worden ingezet. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van subsidieaanvragen of het koppelen van vrijwilligers aan verenigingen, die extra handjes nodig hebben. Dat zou kunnen door het opstellen van een vraag- en aanbodwebsite voor vrijwilligers. Ook werd de gemeente gevraagd te helpen bij het koppelen van de 'nieuwe Nieuwkopers' aan vrijwilligerswerk. Bij statushouders kan dit helpen bij hun integratie en tegelijkertijd zijn de verenigingen er mee geholpen.