Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 september 2017

Ruim veertig huizen op plekken van basisscholen

Ter Aar – In september 2020 moet het integraal kindcentrum (ikc) klaar zijn. Dit schoolgebouw, waar ook een bibliotheek en een centrum voor jeugd en gezin (CJG) in komt, wordt gebouwd aan de Beverlanderhof. Deze weg wordt verlengd tot de Westkanaalweg, zodat de ouders en kinderen de school gemakkelijker kunnen bereiken. Naast het ikc verschijnt ook een sporthal.

De leerlingen van de huidige drie basisscholen De Vosseschans, het Kompas en De Fontein krijgen onderdak in het ikc. Op de plaatsen, waar nu de scholen staan, komen in totaal 25 eengezinswoningen en 16 comfortwoningen. Ook moet er een nieuw 'Futurahuis' verschijnen, op de huidige locatie van Het Kompas.

Een Futurahuis is een gebouw, waar senioren met zorgindicaties in hun eigen 'wooneenheid' (woonkamer met slaapkamer) kunnen wonen. In totaal zitten in dat pand dan 19 eenheden, met een gezamenlijke huiskamer en keuken. Ook woont er in dat pand een echtpaar, dat allerlei zaken regelt voor de overige inwoners. Een Futurahuis is dus geschikt voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar nog te gezond om opgenomen te worden in een zorginstelling.

Jan Willem van der Linde, projectmanager van deze ingrijpende bouwplannen, wijst tijdens een informatieavond in het gemeentehuis in Nieuwveen aan, hoe de woningen precies verdeeld worden. Op de locatie van basisschool De Vosseschans komen 16 comfortwoningen en vier eengezinswoningen. Naast het Futurahuis verschijnen nog eens vijf eengezinswoningen en op de locatie van basisschool De Fontein worden vier 'twee-onder-één-kap' huizen gebouwd en nog eens acht eengezinswoningen. Alle huizen, inclusief de sociale woningen, moeten gasloos worden.

De komende weken mogen mensen hun bezwaren en adviezen indienen over deze bouwplannen. Dat geldt ook voor de tekeningen van de rotonde, een belangrijke fietsroute voor de basisschoolleerlingen van hun huizen naar het ikc. Deze rotonde komt op de kruising van de Westkanaalweg en Aardamseweg te liggen. Van der Linde laat weten, dat het ikc volgens de huidige planning in september 2020 geopend kan worden. Tegen die tijd begint ook de bouw van de woningen en het Futurahuis.


Tijdens de informatieavond waren weinig negatieve geluiden te horen. Zeker niet van de omwonenden van het toekomstige IKC. Zij kregen te horen, dat er een groenstrook van zo'n acht meter blijft tussen hun woningen en het schoolgebouw.