Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 september 2017

Maatregelen voor betere begeleiding statushouders

KAAG EN BRAASSEM – De integratie en het aan werk helpen van de statushouders loopt niet helemaal, zoals de gemeente dat gehoopt had. Daarom grijpt het gemeentebestuur in en moet TOM in de buurt een deel van haar taken overdragen aan de Driemaster.

Door Joep Derksen

Alle statushouders, die in deze gemeente komen wonen, worden uitgenodigd om vier keer op een zaterdag bij elkaar te komen. Dan wordt hen verteld over hoe het er in de Nederlandse samenleving aan toe gaat. Ook krijgen verenigingen de kans zich te presenteren en kunnen de statushouders zich aanmelden als vrijwilliger. Gehoopt wordt, dat dit 'projectplan Participatieverklaringstraject' uiteindelijk leidt tot een betere integratie.

Tot nu toe werd dit grotendeels door de medewerkers van TOM in de buurt gedaan, maar het resultaat bleef achter bij de verwachtingen. Daarom mag De Driemaster het overnemen. ,,TOM in de buurt had onvoldoende capaciteit om de begeleiding en opvolging aan statushouders vorm te geven. Hierdoor is de begeleiding aan statushouders naar vrijwilligerswerk of activiteiten na afloop van het participatietraject in de praktijk niet goed tot stand gekomen'', zo valt te lezen in een ambtelijk document.

Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) licht toe: ,,Statushouders hebben een verleden, ze hebben een reis gehad, komen uit een oorlog of hebben best wel een zware problematiek. Die mensen worden begeleid door TOM in de buurt, maar beter is dat het (de zorg voor statushouders, JD) in één hand komt. Mensen moeten niet van het ene hokje naar de andere gaan. Dus deze activiteiten van TOM in de buurt gaan naar de Driemaster.


Er zijn maar weinig statushouders, die hun eigen geld kunnen verdienen, zo blijkt. Meer dan de helft van de instroom in de bijstand zijn statushouders. Schoonderwoerd: ,,De uitstroom uit de uitkeringen onder statushouders valt niet mee. Het lukt ons wel om mensen te activeren en te forceren dat ze vier zaterdagochtenden op pad gaan. Maar het laatste zetje naar werk is hier niet anders dan in de rest van Nederland.'' Hij blijft optimistisch: ,,Het is belangrijk dat je mensen blijft activeren en groeien. We moeten er voor waken, dat deze nieuwe groepen een granieten bestand in het uitkeringsregister wordt. Maar ik ben ervan overtuigd dat het participatietraject die mensen bemiddelbaarder maakt. Ze zitten niet geïsoleerd in een appartementje, maar worden begeleid de deur uitgehaald. Wel moeten we overwegen om bijvoorbeeld meer leerwerktrajecten op te zetten.''