Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 september 2017

Eilandbewoners pakken strijd op tegen politici

KAAG EN BRAASSEM – De bewoners van Spijkereiland 2, 3 en 4 krijgen geen steun van de gemeenteraadsleden voor hun pleidooi om hun woonvergunningrechten te behouden. Vorige week dinsdag, een dag na de fractievergaderingen, waarin de partijen hun standpunten bepelen, stuurden deze bewoners 77 pagina's met documenten naar de gemeenteraadsleden.

Door Joep Derksen

Een van die documenten is een officieel document van 15 januari 1973 van de toentertijd zelfstandige gemeente Woubrugge, met de titel: ,,Vergunning tot ingebruikneming van woongelegenheid''. In 2010 schreef burgemeester Marina van der Velde nog een brie, waarin staat dat de bewoners hun woonschip kunnen gebruiken voor permanente bewoning, ,,totdat er een nieuw bestemmingsplan in werking treedt. In dat bestemmingsplan zal uw woonschip worden aangemerkt als woonschip voor permanente bewoning''.

Deze harde toezeggingen op papier lijken helemaal geen waarde te hebben voor het grootste deel van de gemeenteraadsleden. Fractievoorzitter Esther Loos (D66) liet weten,, dat het college ,,goed maatwerk heeft afgeleverd'' en stelde verder: ,,De brief uit 2010 geeft voor ons niet voldoende aanleiding om af te wijken van het voorstel.'' Dit voorstel geeft aan, dat de huidige bewoners nog in de drie woonarken mogen blijven, maar als zij vertrokken zijn, op die plekken niet meer gewoond mag worden.


Ook Thijs Brambach (PRO) liet weten, dat zijn partij het college steunt, net als de partijen LKB, CDA, SVKB en VVD. Op 9 oktober neemt de gemeenteraad hierover een definitief besluit. De bewoners laten weten, dat ze het hier niet bij laten zitten. Ze gaan in hoger beroep naar de Raad van State en vechten dit besluit aan tot de Hoge Raad. Inspreker Ram was furieus: ,,We hebben een gesprek gehad met wethouder Yvonne Peters (VVD), en van haar kregen we te horen, dat we al 32 jaar illegaal op onze plek wonen. Maar ik vind dat we de gemeente Kaag en Braassem dan al die tijd vorstelijk beloond hebben voor een 'illegale boot met woonvergunning'. We betaalden jarenlang 289.000 euro aan OZB-belasting. Als er geen woonbestemming op die woningen heeft gelegen, is het een fout van de gemeente. Maar wij wonen daar al 30 jaar, met medeweten van de gemeente en we worden er (via de belastingen, JD) op aangeslagen.''