Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2017

Nieuwe aanpak onkruidbestrijding

Nieuwkoop – Medewerkers van de sociale werkplaats Alphen (SWA) inzetten om de strijd tegen het welig tierende onkruid in de openbare ruimte aan te gaan. Dat is het idee van wethouder Guus Elkhuizen (SBN), zodat de komende jaren voorkomen kan worden dat dit ongewenste groen een halve meter hoog in de straten staat.

Door Joep Derksen

Sinds enkele jaren mogen gemeenten niet meer het chemische onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp gebruiken, omdat het het oppervlaktewater bevuilde. Dat goedje bestreed het onkruid effectief en zorgde er voor, dat ook de wortels afstierven. Maar tegenwoordig moet de onkruidbestrijding milieuvriendelijk zijn en dus wordt het onkruid verwijderd door middel van kokend heet water, borstelen en branden. Het probleem is echter, dat deze methodes lang niet zo effectief zijn.

De gemeente Nieuwkoop had een professioneel bedrijf ingehuurd, die met een grote wagen met 12.000 liter aan kokend heet water door de dertien kernen reed. Maar zo’n enorme truck kon niet in de smalle straatjes en kleine steegjes komen, waardoor daar het onkruid welig tierde. Hierdoor stond de telefoon op het gemeentehuis op een gegeven moment 'roodgloeiend', aldus Elkhuizen. ,,Nieuwkoop werd één groot Natura 2000 gebied.''

De maat was vol en Elkhuizen bedacht een oplossing, waardoor het onkruid de komende jaren beter aangepakt kan worden. Hij stelt de raad voor, dat de onkruidbestrijding weer helemaal door de gemeente zelf gedaan wordt. Met nieuwe bestrijdingsapparatuur zullen gemeentelijk medewerkers 'non-stop' bezig zijn met die onkruidbestrijding. Hierdoor kan ook het onkruid in de steegjes en achterafstraatjes aangepakt worden. Daarnaast worden mensen van de sociale werkplaats ingehuurd, zodat er meer menskracht is om de strijd tegen het onkruid aan te gaan.


Er is wel één nadeel; de kosten stijgen hierdoor van 110.000 euro naar 180.000 euro. Binnenkort moeten de raadsleden bepalen, of ze hier mee instemmen. Elkhuizen hoopt van harte, dat dit gebeurt. ,,Onkruid in de openbare ruimte staat in de ergernissen top 3. En met de inzet van de SWA verhogen we ook het maatschappelijk rendement.'' Inmiddels gaan er in Europa weer stemmen op, dat RoundUp toch weer gebruikt kan worden. Maar dat gebeurt niet in Nieuwkoop, als het aan Elkhuizen ligt. ,,Als natuurhoofdstad van het Groene Hart gaan we niet meer terug naar de chemische onkruidbestrijding. Als de raadsleden met het voorstel komen RoundUp weer te gebruiken, ga ik ervoor liggen.''