Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 oktober 2017

Schuldenlast blijft dreigen

KAAG EN BRAASSEM – De schulden van de gemeente blijven als een molensteen om de nek van het bestuur hangen. Nog altijd hangt de donkere schaduw van het zwaard van Damocles van het Braassemerland bouwprojectfiasco dreigend boven Kaag en Braassem. Ondertussen staan andere dure projecten te trappelen om weer voor miljoenen euro's uit de gemeentebegroting te happen.

Door Joep Derksen

Voor Braassemerland heeft de gemeente jaren geleden enorme leningen afgesloten, maar nu al is zeker dat miljoenen euro's nooit meer terugverdiend kunnen worden met de verkoop van de gronden voor de woningen. In een ambtelijk stuk staat onder meer: ,,De leningen die voor dit complex (Braassemerland, JD) zijn gesloten, komen voor bijna 50 miljoen euro niet meer terug uit de verkoopopbrengsten.'' Hierdoor blijven deze schulden bestaan en wanneer de leningsperiode is afgelopen, moet de gemeente nieuwe leningen afsluiten om het miljoenenbedrag te 'herfinancieren'.


De gemeente hoopt, dat in 2021 veel geld binnenkomt, vanwege de verkoop van de woningen op Braassemerland. Maar tegen die tijd staan nieuwe – en dure – projecten te popelen. Zo moeten er allerlei IKC's (integrale kindcentra) verschijnen in fonkelnieuwe gebouwen. En in 2022 mag de gemeente geen precariobelasting meer heffen; hierdoor heeft Kaag en Braassem opeens een slordige 2,7 miljoen euro minder aan inkomsten. De komende jaren moet een nieuwe gemeenteraad en college oplossingen zien te vinden voor deze uitdagingen, want het huidige college wil niet 'over haar graf regeren'.